Beauty Conscious | Kenapa saya makan suppliment/vitamin tak berkesan pun?

Assalamualaikum 

refer to my previous entry pasal 'Beauty Conscious | Cabaran Aura White 900 000mg'. ada sorang blogger tanya,

"kenapa kawan saya makan, dah lebih seminggu tapi takde kesan apa apa pun. ke dia salah makan?"
ain gubah sikit ayat ni . lebih kurang macam ni la Jue Derella tanya.  



obviouszleyy ini soalan yang sangat tak rare ain selalu dengar bagi mereka yang mengamalkan pengambilan vitamin/suplliment tambahan. tak kisah la apa jenis vitamin/supliment sekalipun maixara, aura white, fer white, swiss med bauty, figure up, vitamin C ratusan lagi longgokan produk kecantikan yang umpama bahulu panas yang jual tepi jalan. 

perkara macam ni pun pernah terjadi dalam penghidupan iols nak jadi dewasa ni tahu. sebab ain sedar yang kulit ain ni tak se'flawlesses' Hanis Zalikha, dahi boleh buat cermin. kau mampu? malu jugak la dekat lelaki masa depan asyik tegur ketulan jerawat kat dahi. even dia cakap penuh madah suweet, tapi sentap tau.tsk.tsk.


sebelum ain amalkan minum Aura White ain pernah mencuba Vitamin C 500mg gara gara terpengaruh dengan testimonial dalam fesbuk vitamin C 500mg ni adalah magicszz uolsszz.  konon konon kulit akan bertukar putih, halus, gebu dalam masa 7 hari. namun, cukup dua botol ain makan, effect putih yang digebang gebangkan umpama tanam tebu tepi bibir. puiih!


bekas vitamin C 500mg. dah habis pon sebulan lepas gara gara dikerjakan ain. sebab tu jerawat berani berkampung kat muka semula. mencik!

tapi tapi tapi ain akur since first day amal makan vitamin C 500mg, even probability effect spesis kulit natural asian iols untuk bertukar menjadi seputih kapas tu tak menjadi tapi ain sangat kagum kerana dalam masa dua minggu kulit ain sangat flawless, cambest main cocok kat kulit, gebu semacam je kalah baby yang baru keluar dari tummy tau! vitamin tu dah kerah tentera bebaskan jerawat yang membelenggu. terus perasaan menyesal beli dua botol vitamin C bertukar menjadi terharu. ouch T_T!

so, dalam situasi camni, memang ain tak ke-peliks-kan. anggap la soklan ni macam cicah biskut chipsmore dengan air milo panas ye adik adik.


 why ain why?
*kalau na cantik. kena usaha baca sampai habis. entri ni je. sekali je.


sebenarnya uols bukan tak berkesan. tapi  cuma lambat dia nak berhasil kepada sesuatu yang lebih awesomness untuk kecantikan dan kesihatan korang. kerana setiap individu itu berbeza struktur metabolism dalam badan. semua bergantung pada tubuh masing masing. certain orang kita ke-peliks-kan dalam masa seminggu effect dia terus nampak, tapi ada sesetengah individu pulak ambil masa yang lama nak nampak kesan dia. 

from that, lepas tanya ayam, itik, tenggiling kot kot ada rahsia dari jiran sebelah rumah. sekarang, ain dah faham kenapa effect ain nak dapat kulit seputih kapas tu lambat tapi orang lain cepat. i admit, yang metabolism ain sangat rendah dan ain tak mengharapkan dapat effect yang super maksimum daripada Aura White dalam masa 2 minggu ini.  tapi untuk dapatkan kulit yang flawless, sihat tu sangat cepat. makanya, kesabaran amat diperlukan kalau nak maintain cantik dan sihat :)

the most important things, yang ain nak kongsi kat sini. tak semua orang tahu pasal ni. Almost orang just anggap benda ni remeh temeh memeh. walhal benda ni la penguat untuk korang terus kekal beauty and healthy. sangat penting paklom maklom toklom. 


Minum air masak 2-3 liter per day. tahu tak air masak ni sangat membantu tubuh kita singkirkan toksin habis habisan dalam badan, secara tak langsung mempercepatkan proses membaiki struktur kulit. 

'malas la minum air banyak banyak, tak larat dah nak ulang alik ke tandas. 
asyik kencing je. nak buat kerja pun susah'

hipothesis: Semakin kerap kencing, semakin banyak toksin disingkirkan dari dalam badan.
haaa baguslah tu! cepat cantik, cepat sihat. kalau setakat vitamin/supplement ikut dos tapi minum air masak segelas sehari maka ain syorkan please say goodbye kat supplement mahal tu noks. clap.clap.clap. 

rutin setiap hari,  ruti wajib ain. dah siap sedia dah untuk ke kelas, ofis ke mana saja sebotol air masak 2liter demi menjaga kesihatan diri.^^ 

Pegambilan kafein dan minuman berkarbonat. Be frank, ain peminat setia neskepi. tapi demi nak sihat dan cantik terpaksa tinggalkan terus semua tu T_T. why why why? minuman begini mengakibatkan khasiat dalam supplement tu diserap oleh kafein dan minuman berkarbonat. camna nak berkesan. kalau degil nak jugak, jadi sila bagi nenek korang terus vitamin/supplement tu sebab nanti membazir je --'


Cara pengambilan sebenar dan konsistensi. certain badan tak boleh terima dos yang tinggi. sebab tu lah ada kes simptom simptom yang tak diingini wujud simptom jerawat berkampung kat muka, ruam, muntah muntah, sembelit. sebagai permulaan ain sarankan ambil separuh dari dos yang ditetapkan, kendian lepas tiga hari badan macam boleh terima ahli tentera baru, then barulah makan secara konsisten mengikut dos yang ditetapkan.

yang ni orang jarang tahu, waktu makan yang sesuai ambil supplement ni masa perut masih kosong antara sejam selepas/sebelum makan. ini kerana untuk bagi ruang vitamin/supplement untuk bertindak. kalau perut penuh camna nak bertindak, sendat, padat dengan makanan. tentera nak bergerak pun malas.

dah start makan tu make sure la konsisten lagi istiqomah *kalau hangat hangat tahi ayam.hampeh! hari pertama kemain eksited makan. kalau boleh nak buat ratah vitamin/supplement tu. kendian masuk hari tiga empat mula lah lopong lopong. 'eh terlupa la', 'tertido awal la', 'ta sempat ambil lah', 'tertinggal lah'. kemain alasan kan. kalau macam tu vitamin/supplement pun nak malas nak bertindak tau tau.

sekarang dah faham kann. hanya utamakan tiga steps sahaja. kang mula lah timbul rumors vitamins/supplement tu tak bagus lah, tak original lah, penjual penipu lah. sebelum nak sebar rumors sila buat check diri sendiri tu dulu ye. senang kann. benda bagus  kita share bersama. yang tak bagus tu kita tolak tepi. simple je kan. ladies yang nak cantik sihat jom kita praktikan sama sama!

terima kasih sudi baca ^^

27 sayang Ain Dzaya ♥:

Jue Derella berkata...

Trimah ksih u huraian y pnjg lebar.....^^ Nampaknya kwn Jue kna bykkan bersbr la ye... since air dia dah minum bergelen-gelen, kafein or karbornat mmg dia xminum... maybe dia kna kurangkn dose sbb sjk pngambln aurawhite, jerawat berleluasa... hahaha... Tapi serius kawn2 y lain mkn, ad nmpak kesannya, Fuh! Putih, gebu.. hahahha... Tp xpsti la plak brape lma dieorg amik msa u dptkn hasil y wow mcm tu... Nk cntik kna bykkn bersabar... Btw, thanks again...^^

ma ❥ berkata...

grr haha ima makan tak berkesan gak beli 5botol pulak tu.. makan sebotol setengah je pun da hampa.. malas nak makan daa hehe

Deqla Manjew berkata...

terima kasih atas infonya ye ain.makanya amalkan dgn cara yg betul..baru la berkesan ye dak...huhu

Rai Ourkizuna berkata...

sesetengah vitamin supplements works better dengan pengambilan makanan :D

Ujang9897 berkata...

tak kesan lg sbb usus tak elok..=)

amalkan la makan organik CNI..=)

lelamaisara berkata...

Tak berkesan ke...mungkin belum lagi kot...wah panjang Lebar infonye....good!

Hafizin Jamil berkata...

Untuk perempuan je ni. Buka lelaki. Haha

dear xila berkata...

tak mkn mana2 pon sbb tu kulit titew x flawless uols hehe

Faris Farina berkata...

patut pun akak cantek gituuu :D

Faris Farina berkata...

patut pun akak cantek gituuu :D

Cik Ain berkata...

ok foine ,comelll !!

hitammanis berkata...

penah guna tapi xde kesan, rasa kn try lagi...dulu kurang mnm air :P

Karukord jagau berkata...

salam singgah di mlm hari...

9n0L4 berkata...

wow. very good tips la ain. :)

Si Matatajam berkata...

Good tips dear..nak cantik kenalah bersabar kan!

Tanpa Nama berkata...

Dah try 5 botol dah.first, aurawhite 900,000mg..pstu ferwhite..pstu k-colly..pstu aurawhite lg yg 1m mg tu.pstu skang maixara bru je abes sbotol.kulit i takde perubahan langsung. Rase mcm nak gi check je kat makmal,betol ke kandungan dlm tu ade collagen/gluta.. ke ni taktik smata2 utk keuntungan? hahaha.. haihhh..

Tanpa Nama berkata...

Kalu nak kulit cantik.lbih baik jupe doktor...doktor akan bagi produk n suplement yang selamt dan bekesan..

Hasliza Rafee berkata...

terima kasih atas pekongsian adik.
akak setuju dgn 3 step yg adik tulis.

http://vitaminibu.blogspot.com/2014/04/pentingnya-wanita-memelihara-kesihatan.html

Haris Abd Rashid berkata...

wahh..info yg menarikk...:D

Aisya berkata...

yes, betul..kadar metabolisma mempengaruhi kesan utk vitamin bertindak malas

Tanpa Nama berkata...

fakta - nak makan ape2 suplimen. Satu benda yang orang ramai lupa. Toksin. If toksin banyak dalam badan. Makan la berbotol2 pon mmg mcm batang paip jela. Kena buang toksin dulu. Example before mkn suplimen. Mkn la ape2 produk yg buang toksin. Mcm I. I minom teh herba org kg dlm sebulan sbb I da serik. Da beribu ringgit hbis beli suplimen .but ttp sama xde prubahan. Smpai la I muhasabah dri untuk buang bnda2 yg xpatot dulu. And after sbulan tu.bru I mkn aurawhite. Nak tau ape jdi. After day a day I nampak efek positif. Until right now. Alhamdulillah. And benda yg paling penting. Kena amalkan satu suplimen je. Jangan campur mcm rojak. Harini aurawhite bulan dpn ferwhite la ape la . No no no if pangai mcm ni. Mmg la takjadi. Heheee skadar share info. Gud luck. !

Syafieka Nuarmy berkata...

@Tanpa Nama Sorry nak tanya. kalau amik teh herba orang kampung ni bukan dia kan menurunkan berat badan?Sebab sy pon jenis konsume berbulan2 tapi takde efek. nak buang toksin tapi kebnyakan nye akan menurunkan berat badan. kalau boleh tanak trun. I dah lah kurus T.T

Syafieka Nuarmy berkata...

@Tanpa Nama Sorry nak tanya. kalau amik teh herba orang kampung ni bukan dia kan menurunkan berat badan?Sebab sy pon jenis konsume berbulan2 tapi takde efek. nak buang toksin tapi kebnyakan nye akan menurunkan berat badan. kalau boleh tanak trun. I dah lah kurus T.T

Tanpa Nama berkata...

Bagi kat i la lau cmtu .ngeh3

aina berkata...

Xberkesan pon k colly nie....

aina berkata...

Xberkesan pon k colly nie...hampeh

Tanpa Nama berkata...

Wah3...vit c mmg bagus utk kesihatan ..biasa la agak mahal sikit tp klu nk cantik semua boleh..hehe.amalkan vit c dianz , best ssngt ..klu korg c tahu nk cri kt mne meh nk btau ..kwn ad jual online harga prh ...hehe klu ad yg nk ws je 01152897268