Tutorial buat transparent kotak scrollbox di side bar

Assalamualaikum ^^


Atas request Deesya yang nak sangat tahu camne nak ain buat transparent kotak scrollbox di side bar. Sebenarnya tujuan ain buat scrollbox tu dulu to make sure side bar ain yang sememangnya berterabur bagai dengan macam macam gadget menjadi kemas....ceiitt!! kemaskan.....bajet belog kemas macam  belog yuyu juleka...


For sure, scrollbox nie ada pelbagai jenis, background , warna mengikut  taste masing masing. Kalau you all nak tahu tutorial untuk scrollbox yang lain...tell me yaw!!  Insya Allah ain akan bantu :) Entri nie ain just tunjukkan tutorial untuk buat transparent kotak scrollbox di side bar. Nanti buat manyak manyak tutorial ada kang yang hentak hentak kepala kat screen lappy. sigh!!! Ain just bagi tutorial yang simple untuk you all supaya korang bolleh follow dengan mudah.


STEP 1
Sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan blog korang jadi barai disebabkan silap masukan kod korang perlu buat back up template terlebih dahulu.

DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > DOWNLOAD FULL TEMPLATE


STEP 2
Pada ruang EDIT HTML tu, korang klik EXPAND WIDGET TEMPLATES

Then klik CTRL F  atau F3 untuk find tajuk nama bloglist ataupun tajuk sidebar korang. Contohnya kat blog ain, 'JELITA MENCICIT'. 


STEP 3
Then korang cari kod dibawah nie bawah tajuk sidebar korang.


<div class='widget-content'> 




STEP 4
COPY PASTE  atau CTRL C kod dibawah nie dan gantikan pada kot STEP 3. Faham??!
* kod yang berwarna tu korang boleh gantikan dengan mengikut taste korang sendiri.


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:300px;'>


STEP 5
Klik preview to ensure kod yang korang letak tu betul tanpa salah koding, jika koding salah buat semula ikut  STEP 2. Make sure korang letak kod ditempat yang betul ye, agar blog korang tak barai.




Senang bukan? So, selamat mencuba. Kalau menjadi jangan lupa share bersama ain :)

Related post :

p/s : note for Deesya, untuk tutorial post background ain buat tutorial lain ye if Deesya tak tahu nak buat lagi...just waiting for it dear :)




5 sayang Ain Dzaya ♥:

✿Syafiyana Deesya✿ berkata...

Thnx dear..:)..cm special utk Deesya je..hehe..

ain dzaya berkata...

@✿Syafiyana Deesya✿ WELCOME..mestilah Deesya :)

KiN berkata...

eh, kin nk buat gak lah :)

..cik gugu.. berkata...

da blh wt tuto sendiri pasni ;)

Zul De Alexis berkata...

mohon syg buat tuk abg..eh!..haha