TUTORIAL #1 : Membuat Mister Linky di Blog

Tutorial ni khas ditujukan untuk Zareff Aymans. Hope Zareff faham ler ngan langkah2 di bawah nie...ngee~

ok mula mula g kat website mister linky ....

kalau yang tak register lagi sila la ringankan tangan untuk register...
isi semua dalam tempat kosong tu ye...
dah siap isi sume klik la register tu...


wajib register okay...

bila klik je register otomatik akan pegi ke page ni...
and otomatik juga mister linky hantar code kat email kita...
so copy code tu n letak kat sini...


kopipes n letak code tu kat sini ye...

lepas dah letak code tu baru la kita akan dapat login....
ingat lagi tak user id n password tadi? isi la kat sini...



kalau dah keluar page ni maknyanya kita dah dapat login dengan jayanya...


login success...tepok tangan untuk diri sendiri...

lepas dah login klik kat button wizard kat atas tu...
kat sini kita boleh pilih apa yang kita nak...
yang mula2 tu kita pilih la apa yang kita guna..
blogger ke,wordpress ke...
yang bawah tu pulak pilih la widget yang kita nak......
kalau saya pilih yang no.2 tu...
then yang bawah sekali tu kalau tak pilh pon takpe..
lepas dah pilih semua klik la generate code tu...



ok ni la code yang kita dah generate tadi...
so copy la code ni...



lepas dah copy login kat blogger n g kat design...
pilih addgadjet...dan pilih html/javascript macam kat bwah ni...
apa lagi...paste la code tu kat sini dan save...



ni lepas dah save....
kat design ni pon kita kena save jugak tau...



last sekali...kalau taknak mister linky tu panjang sangat boleh la buat scroll..
ni coding nya...
kiranya boleh edit yang tadi jugak...
yang saya garis merah tu code asal ye..
means code yang kita dah generate tadi...




ok...selamat mencuba!
tak paham boleh tanya...

3 sayang Ain Dzaya ♥:

Zareff Aymans berkata...

terima kaseh bnyk2 cik ain.. tenkiu2,t kmi try.. tengs ! ^^

Zareff Aymans berkata...

terima kaseh cik ain.. t kmi try.. tq2.. ^^

ain dzaya berkata...

hihi..mekasih..