Supriseee!!Heppy becoming befday!!!!

Surprise!!!hepy befday to you!!!!
Ting!!tong!!
ting!!tong!!

Bunyi nie mmg da sebati sesangat dalam hidup aku..sejak  8 tahun dulu aku menetap di rumah nie..Bunyi nie, kalau ta bunyi satu hari mmg ta sah..bunyi nie la selalu menjadi perhatian bila ada orang datang menjegah ke sini....tapi sekarang bengang giller bila dengar bunyi nie…rasa macam nak hempuk-hempuk jew beliau yang salu maen benda nie…bising!!!!!taw ta..tapi aku nie mara dalam hati jew..ta berani mara terang-terangan..sbb nanti menjejaskan muka..berkedut nanti..ta pasal-pasal ta dew orang nak masuk meminang…

TAPI

bila ada bebudak yang jakun salu maen kat depan pintu rumah aku nie..
Besala “rumah dorang ta de loceng kat pintu..rumah aku ada’’…
‘korang ta penah nampak benda nie ker??!!!..nty aku ikat tangan korang kat sini nak?!!! Nanti bole korang maen hari-hari’…haha..cakap dalam hati jew..ta brani la nak mara anak orang..adek sniri ta pew..

dulu-dulu time 1st time aku stay kat rumah aku nie..kitorang adek bradik mmg suka giler bunyi benda nie..siap gadoh2..tumbok2 lagi..pastu ada yang nanges..salunya aku la yg menang…hek3..besala budak2 kan..perlukan perhatian lebih..pastu aku gak la mangsa kemarahan ‘mem besar’ rumah nie..isk4…wawawa..satu ari kalau ta kene marah mmg ta sah..pas kena mara tu (mara kerana mengajar)..aku nanges la tersedu sedan dalam bilik sorang-sorang…’mem besar’ mmg ta kan pujuk da aku.. “pandai-pandai la ko jaga diri”… tapi aku nie jenis ta de prasaan..makin kene mara..makin dibuat…sampai sekarang pun still cenggitu lagi!!huhu.. Tapi ta pew..’mem besar’ makin sayang..sbb skg anak dy da pandai jaga diri..tapi still notty2 macam dulu lagi...

‘adusshhh!!!sayang..cmne nak jadi bini orang nie..nty hari-hari gado dengan laki..hehe’
‘hehe.. ta pew..gado2 sayang’  wahaha
‘gatal na’


Time 9:00 am cenggini aku tengah syok melayan diri dalam bilik..nie la sebahagian daripada hobi aku bila da ta de keja..bukan ta de keje..kain bertimbun tu ta lipat…hehehe…aku bukannya berangan ok!!!..aku bukannyer jenis camtu erk..bukannyer minah jenin!!!tapi pikirkan masa depan..aku ta duduk la atas pokok klapa..tapi atas katil yang begitu empuk seperti gula-gula kapas yang begitu lembut lagi manis.

Tengah  bersuka-suki  memikirkan masa depan..tiba-tiba aku dikejutkan bunyi loceng pintu..tapi kali nie aku da bole agak da..siapa yang tekan loceng tu..sebab beliau tekan dua kali..

Anak-anak angkat ibu aku la tue..haha..budi dan zakuan la (bakal menantu ta jadi ibu aku la kan..hek3) nak taw napew?? Nantila aku story full of glory… ataupun ayah aku..ske sgt diorang maen locengg pintuu!!! Haailllaaaa!!!

Tapi ta dew sorang pun berserabut depan pintu tu..sume buat don’t know…buat ta dengar..termasuk la aku…malas lew!!hik2… terpaksa ibu aku gi cek spe gerangan kat luar tu…

Tetiba

……………………
..................
………..…..
………...
…….
….
..
.
*
*
*
*
*
*

 
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Surprise!!!!


Kek Hari Jadi Ibu yang ke-42
Heppy birthday to you!!
Heppy birthday to you!!!
Heppy birthday to puan!!!
Heppy birthday to you!!!

Nie la kru-kru yang terlibat
dalam menjayakan projek malam nie..

Bila aku da dapat tangkap suara-suara agak aneh tapi selalu didengar cuma ta cam siapa, suara begitu rapat dengan famili ku di sini…aku terus berlari mendapatkan ibu aku yang da mcam
orang bengang pun adew!!

Heppy pun adew!!!

Terkedu!!terkesima!!sume jenis ter yg ada la…malas nak listkan..sbb aku pun turut heppy jugak..wahaha

Ibu       : la, awak sume nie, befday saya 1 januari la..lambat lagi la..nape bt befday party ari ni
              nyew…( muka mera-mera malu)
Mereka : Surprise befday party kan puan…nanti ta surprise la..selamat tahun baru puan, selamat
               hari jadi, moga panjang umur, dimurahkan rezeki!!!

Tapi disebalik kehepian ibu itu....aku nampak muka ibu agak cemas sedikit!!seperti mencari sesuatu..

Budi     : Puan cari apa puan?
ibu       :Cari tepung, telur..mana la taw awk sume ada bawa sume tu..maen baling-baling
             tepung…hahaha
kami     :hahahhahaha..(adush!!ibu aku nie..sempat lagi yep dy bt lawak)


Then apew lagi, tak kan nak do luar je kan, so jemputla dorang masuk…wahaha..heppy gler kowt dapat makan best..spageti!!kekk!!air istimewa buatan aku!!!da la sebelum tu..Abg Budi dan ibu adew masak suki…macam makanan jepun..tapi aku panggil camca jew…

Ibu di tengah-tengah..bersama anak-anak angkatnya..
memang terangkat wookkk!!!

Memang malam tu malam yg the best, walaupun ader sket prasaan kurang enak di hati..tapi aku cuba sedaya upaya mengabaikannye…befday ibu kan..so knela heepy..befday ibu…xmo cdeyyy2!!! sambil-sambil tu sempat agy kitorang tengok final Idola Kecil 3…wahaha..aku da agak da yang Harris tu juara..tapi si Kiutyy Balqis tu ley tempat ke-3..huhu..boleyla!!!jangan engat yang besar-besar..ta tua lagi ea…ta tgok IK taw…

Hahahaha.…sebenarnya aku da agak da..pasti akan berlaku lagi surprise befday party utk ibu aku nie..seperti tahun-tahun lepas…ibu aku nie dy nampak jew karektor dy garang, laser,cakap lepas,tegas…sesuai la dengan jawatan dy sebagai Penolong Pengurus Asrama, kat UiTM Machang nie..alaa…macam warden/RS gitu la..tapi kat sini panggil fello..hilir sket…  

tapi sebenarnya..sape2 yg da kenal ngn ibu aku nie..pasti mereka berasa begitu teruja!!!!sampai adew yang student sinie yang nanges-nanges ta nak tinggalkan ibu aku sbb byk sgt kenangan heppy!! Contohnyew abg zikrihakim, Budi pun yew jugak kowt, Abg Shah and etc..(jgn la plek sbb aku listkan byk abg..bkn na mggatal..tapi na buat camna..ibu aku nie fello kat kolej lelaki,rumah aku pun kat kolej lelaki..so,aku di sini senantiasa terang mata..hek3)~sori mama…

Pic nie memang ta le bla...
nie la bakal menantu ibu yang ta jadi~
nak dy interfrem jugak dy..
wea 0' abe wea!!
 my mama nie..sporting gler, nak menggila meh la menggila dengan dy, mmg ibu aku layan abes la…terburai perot smpai, ibu aku nie ta pandai nak layan orang yg sopan, pendiam nie..yang jenis ske cari pasal, laser, cakap lepas gak yg dy cari, dy jugala ibu yang understanding, penasihat yang de best…spe2 yang nak cari motivator yang kawaii..dtg la umah..keh3…ibu aku jgk kawan yang terbaek, dan tempat aku cari pasal..haha..aku nie kan notty gakk…gado-gado tu besa ler…ibu da masak gler kot dengan aku nie…pastu… “ibuuu!!!!”…stat la membodekkk..wahaha..

terbaekkk woookkkkk!!!

Terus terang aku cakap, aku bersyukur sangat dapat mother yang macam nie..walaupun salu kne mara, nanges-nanges, haha..tapi mmg de bezz!!!Miz gler dowh..bila da blek SI naty..comfem ari-ari tepon….homesickkk!!!mcm dulu2…huaahuaaa…nanges sorang-sorang lepas ckp dengan fon…tapi dalam sporting-sporting and menggila tu, sifat tegas masih ada..contohnya…tengah gelak-gelak, msti ada perli-perli berunsur nasihat!!!hek3..sayangg ibuu!!!

Yang tengah; insan yg melahirkan aku...
nampak garang ta??haha
lex la..sportin' giler kowt!!!!
sorry yew..anak mu nie masih lagi notty-notty macam dulu..huhu..ta le buat cam ne dah…tak pe..hari raya nie..ngadap ibu..mntak maf..mcm taun-taun lepas…pastu buat lagi..hihihhi..

Suasana malam becoming befday...
~kondisi rumah yang agk bersepah~
~so sorryyy~
So, pada sume yang punyai ibu, mama, mommy,umi,amma,..apa-apa sajer la yang korang panggil pada insan yang melahirkan korang tu….hargaila dia semasa dia masih ada..jangan abaikan dia sebagai insan yang melahirkan kite..tapi law nak notty mcm aku ta pew la..keh3…


p/s::tapi yang nak masuk minang tu…laen citer ek...so.spe2 yg nak turut serta nak jadi anak angkat ibu aku yang semmpooiii AND yang entah keberapa tu!!!sign in yep...i mean..sign in di UiTM KELANTAN....ngeh3…
hargai ibu anda =.=''


6 sayang Ain Dzaya ♥:

mushee murtadza berkata...

kek tu ade lagi tak? :D huhu

ekmal berkata...

wish bday kt ibu ye? :)

Nazrin Nasir berkata...

happy birthday!!

ain dzaya berkata...

mekaseh....
'ibuu..ada yg wish nie'...

10jarijemari berkata...

selamat hari lahir ^^

ejulz berkata...

waaa.. sy pun nk sambut bday mak & ayah skali.. heHe