Macamne nak guna tahi ayam nie!!!

Ak dapat idea nak story sal tahi ayam atau sinonimny nama 'taik ayam' yep...dari joo wan. Entah apew panjang lebar melalut sal taik ayam nie....*bagus joo idea yg bernas!!..spew2 nak nak idea tok entry anda..tnyew la pada yg pro..

act, taik ayam nie ada banyak khasiatnya..*ecece..ak nak jadi doc skejap yep..nggee~
tapi ta na lagi cakap pasal benda nie..ta menarik..ak nak start dengan bunga.Wokeyh my students..buka buku Bio-Agriculture muka surat o11...(buku ak cipta sniri)...sebelum ak buka class, korang jangan jijik la ble aku story sal nie..nie sjew2 utk suka-suki, mnambah ilmu di dada pasal taik ayam....wahaha....

 Bab 1 ; WANGINYEW BUNGA TAIK AYAM!!

wanginyew bunga taik ayam???betol x??haha..betolla..*haha..ta bole blah..ak ta tipu pun...korang jangan ler pandang remeh temeh kat bunga taik ayam nie...bunganya cantekk taw ta..dah la banyak kegunaan...-- >>




     Bunga taik ayam nie..sebenarnya bole dibuat minyak wangi..hah..percaya ta???ak perna jmpa la dulu-dulu artikel sal minyak wangi dari ekstrak bunga taik ayam nie..naty2 korang2 nie sume tolong la buat research sal minyak wangi dari ekstrak bunga taik ayam.. .pastu..share2 la dengan ak...haha...nie assigment pertama dari ak yew..

 Produk kecantikan..orang zaman-zaman dulu nie..orang-orang zaman dulu ta penah jumpa nivea, fair n lovely,oley..so nak cantek dorang gunala bunga sebagai produk kecantikan yang femes..termasuklah bunga tahi ayam nie antaranya ialah, melembutkan rambut, memutihkan wajah dan kulit, menghilangkan bau badan dan banyak lagi la..so, kepada korang sume yang ade masalah dengan diri korang sendiri..tonyohla muka, badan korang dengan bunga tahi ayam nie....wahaha..biar kasi bersih,cun, halus mulus..


Bab 2 ; MACAMNE NAK GUNA TAIK AYAM NIE...

Korang  jangan ler pandang hina dengan taik ayam...sian pada ayam yang penat membanting tulang 2 karat utk memprosesnya..alih alih..korang ta appreciate plak!!!..taik ayam nie..byk kegunaan and khasiatnya taw..rugi kalau korang ta guna pakai..

Baja taik ayam..selepas diproses..

  Sebagai baja pada tumbuh-tumbuhan. Korang taw ta..yang korang makan sayur hari2 tu..sebahagian dari taik ayam la..campuran bersama segala-gala tahi..expecially kepada yang vegetarian...wahaha..betolla!!ak ta tipu pun...hahahaisshh!!!jgn la plak lepas korang baca entry nie, korang ta mkn sayur lak..khasiat tu..naty aku pulak yang dipersalahkan...adew la proses-prosesny...ak xtaw la cmne sbb dulu tyme sekolah, cikgu suh blaja Bio..Ak jadi sdikit biol..*ngee~..sbb tu ta dpt A..haha..ampun my teacher!!! tapi law yang kampung tu camne??..mmg asli la baja dia..da ta de proses-proses....lagi bestt!!lagi segarr!!!hahaha


Bab 3 ; PERIBAHASA TAIK-TAIK AYAM


Kita semua pernah dengar peri bahasa tu kan? dan ada kalanya, kita juga terjerat dalam keadaan “hangat-hangat tahi ayam”.
Pada mulanya, semangat berkobar-kobar nak lakukan “sesuatu”. Motivasi pun tinggi! Semangat tinggi! Bersungguh-sungguh dan penuh keyakinan.
Alih-alih, 2-3 hari atau 2-3 minggu atau 2-3 bulan kemudian, habis semua lentur. Motivasi, semangat dan keyakinan hilang…
Tahi ayam yang masih hangat!!
so..korang janganlah begini yew..nie adew beberapa tips untuk mgelakkan diri anda sume terjerat dengan 'hangat-hangat tahi ayam nie'....Caranya dengan melakukan “sesuatu” tersebut  setiap hari. Jangan lakukan sedikit sahaja, atau cukup syarat sahaja, tetapi lakukan bersungguh-sungguh setiap hari. Ini akan menambahkan momentum anda. Momentum yew..ingat para plajar...


Cukupla stakat ini sahaja...ak ta bercita-cita pun nak jadi pakar motivasi..cume berusha memotivasikan diri sendiri je...

Bab 4 ; ''MUKA DIA MACAM TAIK AYAM'', ''TAIK AYAM KO''!!

Yang nie..aku salu dengar bila ada orang melatah atau nak maki hamun orang laen. Nasihat ak, ta payah la berdeNdam atau nak maki hamun orang laen..ta de faedahnya..lebih baekla korang beristigHfar..berzikir..dapat la pahala...

wokkeyh la, stakat nie jew la..ak mElalut dengan sedikit info...hope korang sume njoy..by the way,..sesiapa yang ada idea atau comment sal tahi ayam nie....silala comment di bawah nie....idea2 bernas diterima...bersama-sama kita memajukan industri taik ayam..chaiiyyookkk!!!



4 sayang Ain Dzaya ♥:

Magrib berkata...

kunjungan balas...


hahaha.... lwak beb last skali.. eh.. betul ka buleh buat perfume tu... betul ka/??

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Nikah Gantung selesai masalah Seks bebas
Mari lah ROGOL saya!
Kurang ajar punya orang tua!

ain dzaya berkata...

perfume taik ayam wangi..carilah..:D

iniialahaku berkata...

cam kurg psti je yg prfume nih..haish..google2 jap la..hahaha..

ain dzaya berkata...

try la cari..da jmp gi taw ain yep ;D