Dalam Mengejar Perkahwinan...

Assalamualaikum

kali ni kita bukak topik yang serius sikit. maka, seharusnya sila set mood serius untuk ambil efek yang lebih skema.  di samping, kesejahteraan hati kita semua. hati spesis manusia yang belum kawin lagi. ya. ain faham mood kawin semua berkobar kobar sejak menginjak awal dewasa ni tak termasuk ain.mihmih.

Even korang mengidam nak kawin, mengada ngada nak kawin, zero tak fikir langsung pasal kawin, topik ini sangat penting sebab musababnya, perkara yang bakal kita bincangkan ni penting untuk yang single untuk prepare for future life, di samping membantu untuk manage lifestyle yang lebih baik, yang lebih terurus, ohsem dan more fun.

Antaranya ;

Diri Sendiri
Ya. yang paling utama kita kene fokus pada diri kita sendiri. kita perlu letakkan lebih effort untuk diri kita sendiri bukan sahaja bila kita semua dah kawin, tapi dalam kehidupan semasa sebagai single juga. sebab musabanya, Allah tak menjadikan seseorang itu sempurna, jika kita sendiri tak usaha untuk beri kesempurnaan yang terbaik untuk diri kita sendiri. 

So, iols cadangkan jangan berusaha untuk jadi spouse after married, but start becoming spouse from NOW! It doesn't mean if uols kena jadi macam parents korang, kena ada anak angkat but, just be more matured dari usia kita dari segi dalaman. Maksud ain berubah untuk jadi lebih teliti, kemas, have future thinking, pandai manage life, time management yang bagus, jaga hubungan dengan famili, kengkawan dan sebagainya.

Secara tak langsung, from here kita dah selow selow buat persediaan sebelum perkahwinan / family leader. Mana lah tau kan, ditakdirkan korang kena kawin dengan pilihan keluarga, korang tak lah perlu gelabah tak ketahuan hala, camna nak facing future life after married an an an. at least basic tu sikit sikit dah ada. muehehe

Hablumminallah, habluminannas
ni sangat penting, menjaga hubungan sesama Allah, menjaga hubungan sesama manusia. Since zaman sekolah dulu, ain selalu pegang quote ni sebagai ubat untuk hati supaya kita selalu beringat ingat tanggungjawab kita sebagai manusia espesially sebagai Muslim. some people anggap ni hal remeh temeh je umpama cicah biskut dengan air milo, lepas tu telan kerana ke-alpa-an dengan duniawi. *even ain pun, kekadang tersyasyul jugak ~~"

In order to do this, you must come up with beberapa cara hidup yang baru untuk jadi Muslim yang berguna. Sebagai contoh, set dalam kepala 'wajib solat lima waktu, kalau tak yokyok mati seksa' macam kita set mind masa budak budak dulu. Then, setiap hari buat progres dalam satu hari berapa kali kita tunaikan solat dan sentiasa perbaiki dan remind diri sendiri setiap hari.

Kendian, yang kedua utama hubungan dengan famili dan kengkawan. Dalam sehari berapa kali kita buat baik dengan mereka? dalam sehari berapa kali kita sakitkan hati mereka? if ada jangan segan silu, hadap mereka dan minta ampun maaf kerana jujur dan terus terang itu adalah penting. 

Kehidupan ini umpama, "Take account of yourself before you are taken into account." hambek nah pepatah omputih, sila tanam dalam hati masing masing kalau nak jadi insan berguna.

Istikharah
Last but not least, petunjuk dari Allah. Allah knows the best. Allah tak kan bagi apa yang kita nak, tapi Allah akan bagi apa yang kita perlu :') .Baik kan Allah 

Kompilasi gambar bersama bestie sepanjang seumur sehidup. Bila lama tak jumpa lama lama kemain hati menagis rindu. Kalau dah kawin lagi rindu, sebab masing masing ada lifestyle tersendiri, dah tak boleh hang out macam dulu dah. T____T
*ayat bajet macam esok nak kawin..hehe*

p/s : owh terasa seperti sedang tonton Astro Oasis pulak siri Kursus Kwin pulak
p/s lagi : tapi nanti dah kawin mesti rindu kemain zaman single kan kan kan

36 sayang Ain Dzaya ♥:

Deqla manjew berkata...

dear.. kalo dah kawen x semestinye x boleh hang out bersama kwn2..deqla boleh jek tau..sbb skng xde anak lagi kan..tp akan jd terbatas kalo dah ada anak..yg pntg suami sporting..dan kita x amek ksmptn atas kebaikan suami.. kena pandai jaga diri & maruah suami. :)

Anis Athia berkata...

Nice entry :)

therosputih berkata...

takpe...lawin ke idak, kena pandai uruskan masa dan diri...jangan nanti dah kawin, putus hubungan dengan semua orang semata2 nak bersama2 dengan suami je pun takleh jugak...

ANISRAHIM berkata...

hehe nanti dh sampai mase nk kawin jgn lupe jemput ye :D

FarhanahAdzlan berkata...

nanti kalau kita kawin pakai tips ni :) tapi nanti carilah suami yg sporting boleh hangout kesana dan kesini sesuka hati kan senang hahaha

zila manaf berkata...

semoga bertemu kekasih dan imam yg terbaik ya...jgn lupa jemput...kami nih dh byk kali buat istikarahhh...dugaan hoho

Bella Bell berkata...

dulu kemain cakap nk kahwin masa umur 26, 27... ini dah sampai jodoh, Alhamdulillah, tahun ni akan kahwin.. jemput la datang nanti.. ^_^

Cik Ain berkata...

hyep2..entry yang mana yg nk dimasukkan dlm segmen sy tu eh hehe..baru bace komen tu lmbt blas kekeke..

amir aizat berkata...

Mcm nk kahwin dah jer, hehe

Sya Chot .. berkata...

semoga perjalanan hidupmu,berjalan lancar dan dirahmati olehnya yer..entry ni,mcm dah smpai seru jer,,hehe nk kawen erk:)?hehe

#chot turun pdang ke sini..follow sini,#1230

ain berkata...

nice!!... dah besar & cantik... moga cepat kawin k!.. Moga happy dan sentiasa bersemangat!!... G.Luck!!!...

korie hensem berkata...

salam ain ,
hye .
no fllowers awak cantik ;)

1234 (sebelum sy)

tulisan awk matang
suka .

aynora nur berkata...

bagus, at least ada ilmu untuk menuju ke gerbang perkahwinan. Kalau faham tujuan perkahwinan, insya'Allah semuanya dapat dilalui dengan tenang.

Chic Na berkata...

banyak kot benda yg kita kena sesuaikan diri lepas kawen kan. so kena praktis awal2. ;)

Cinta Misteri berkata...

kehidupan selepas kawin tdk mudah yg disangkakan. kena ready dr segegi fizikal & mental. kita akn brhadapan dgn org yg tdk kita kenali, keluarganya, kerabatnya. tingkah laku kena jaga dan bila kita trsilap langkah psti binasa sebuah rumahtangga

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew hope dapat husband cam deqla cakapkan tue..hehew

Ain Dzaya berkata...

@therosputih parah cam tue..hmm..kene pandai uruskan masa kan...

Ain Dzaya berkata...

@ANISRAHIM nanti kite kawin jadi photografer kite taw..

Ain Dzaya berkata...

@ANISRAHIM nanti kite kawin jadi photografer kite taw..

Ain Dzaya berkata...

@FarhanahAdzlan bestnye dapat husband camtueh..hehew

Ain Dzaya berkata...

@zila manaf insyallah..mekasih...

Ain Dzaya berkata...

@Bella Bell kita just merancang je kan..tapi sebenarnya jodoh da dekat sangat..eh!hehew

Ain Dzaya berkata...

@amir aizat eh..lambat lagi la..tolong doakan untuk ain...:)

Ain Dzaya berkata...

@amir aizat eh..lambat lagi la..tolong doakan untuk ain...:)

Ain Dzaya berkata...

@amir aizat eh..lambat lagi la..tolong doakan untuk ain...:)

Ain Dzaya berkata...

@amir aizat eh..lambat lagi la..tolong doakan untuk ain...:)

Ain Dzaya berkata...

@Sya Chot .. seru..dekatlah sangat sampai kan...belajar pun tak habes lagi..

Ain Dzaya berkata...

@ain mekasih ainn!

Ain Dzaya berkata...

@korie hensem thanks korie..jemput2 lah singgah sini sopmo ye :)

Ain Dzaya berkata...

@korie hensem thanks korie..jemput2 lah singgah sini sopmo ye :)

Ain Dzaya berkata...

@aynora nur ain sedang belajar selow selow di samping tambah ilmu didada..

Ain Dzaya berkata...

@aynora nur ain sedang belajar selow selow di samping tambah ilmu didada..

Ain Dzaya berkata...

@aynora nur ain sedang belajar selow selow di samping tambah ilmu didada..

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na betul tu kak!

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na betul tu kak!

Ain Dzaya berkata...

@Cinta Misteri mula2 mesti berdebar2 kan nak berjumpa famili baru..rh macam dah dekat sangat seru pulak rasanya..mihmihmih