Cabaran Seorang Pelajar Semester Akhir Senibina bernama Ain Dzaya

Assalamualaikum
*sambil rasa bersalah pada segerombolan assigment yang tak siap*

Muka spesis manusia yang stress jadi pelajar tahun semester akhir.
Seperti sedia maklum, menjalani rutin kehidupan sebagai pelajar yang sibuk melebihi tahap kemampuan otak, jasmani dan rohani  adalah satu perkara wajib. sibuk dengan kuiz, dengan assignment bertimbun timbun, presentation pun tak pernah nak kalah, dengan exam punca pecah kepala lagi. tambah tambah lagi pelajar semester akhir senibina seperti ain ni. adoi.

hari hari sebagai pelajar sibuk gilller! kira begitu tragislah kesibukan, kekacauan, kecelaruan sepanjang semester akhir ni.

kalau boleh, nak je cepat kan masa belajar, tapi apa kan daya. hanya mampu bebel kat belog saja. T_T sobbs. paling teruk pun, kalau pening sangat dengan kerja kerja yang lecturer bagi, balik bilik, tutup muka dengan bantal , lepas tu, nangis slow slow. wuuu..

tinggal 3 bulan lagi yang perlu ain hintung, kendian terus berambos dengan bangganya bergelar sebagai seorang siswazah. tak pernah meleset lagi kata kata senior ain sorang ni, 


masa sekolah dulu gigih belajar nak masuk universiti, bila dah masuk universiti cepat cepat hintung masa nak kerja, lepas belajar ni, bila dah kerja mesti rindu nak belajar lagi


kalau boleh lagi, nak ain kerat kepala yang memberat ni, letak tepi meja jap. kendian bila dah ringan sikit pasang balik. salah satu perangai hudoh ain sebagai pelajar sejak akhir akhir ini, sangat sangat terpaksa suka dengan sifat bebal yang suka tangguhkan kerja lambat lambat. kalau boleh, lagi sejam nak kena submit, baru gelojoh siapkan kerja kerja yang berlungguk kat atas meja. dah masak dah dengan perangai bebal sendiri. kalau boleh tak nak buat langsung dah.

bulan lepas, banyak rutin yang kene tepis antaranya shopping secara berjemaah bersama kawan kawan, tangguh tengok wayang, pulun masa lepak dengan kawan kawan. semata mata nak siapkan grouping assigment yang terbengkalai tak ketahuan hala. sangat tak kool jadi pelajar semester akhir ni. hekhek. 

tapi tapi tapi, lagi tak kool bila tengah bersemangat nak siapkan assigment, banyak pulak halangan yang datang menimpa. demm --"

Tawaran Hebat
dalam tengah kesibukan tu, macam macam tawaran hebat yang datang. tak tak. ni bukan tawaran beli seketol TV Plasma, dapat seketul peti ais. tapi ni, tawaran hebat tatkala nafsu tengah gigih buat assigment terus tak gigih nak siapkan. antaranya, 

wei, malam ni jom pergi AEON, tengok midnite cinema

tak pela. aku nak siapkan kerja.  lusa nak submit.

Jomla, The Hobbit baru keluar, pukul 12 balik la

Okey,set jom! balik nanti sambung siapkan kerja!

Sempat selca seketul dua  sebelum tonton The Hobbit di dalam kesibukan berlungguk lungguk assigment

sebab itu lah zaman sekolah cikgu kaunselor amat tekankan isu 'Rakan Sebaya Menjadi Penyumbang Utama  Sesebuah Kejayaan'  -.-" kalau begini, sangat sangat berguna-lah-kan peranan kawan ain itu. huhu. 
okey, beliau akan baca.

Cuaca Punca Demam
dalam celah kesibukan pulak, tak semena mena ain demam, batuk, pening, muntah, sakit sakit satu badan. cukup lengkap satu pakej untuk 4 minggu berturut turut. mana assigment nak kena submit, mana nak attend group discussion, mana nak cari site visit, mana nak rehat, mana nak hapdate belog sambil blogjogging segigihnya.

teruk tak teruk jugak, 4 kali jugak terpaksa ambil darah, dapat MC berhari hari berturut turut jugak. ubat pun dah tak dapat sebati dengan jasmani. sehinggakan, doktor pun pening kepala tak tau nak bagi ubat apa dah untuk surutkan demam. alhamdulillah, minggu ni demam ain dah makin kebah lepas rehat secukupnya di rumah.hehehew. terima kasih ibu 

kalau nak ain senaraikan jenis rintangan, satu muka belog pun tak habis habis. maka, tak buat assigment mati emak, buat assigment mati bapak. biasa la. kehidupan pelajar kan. dah niat nak belajar, belajar la dulu. hal hal lain, tolak tepi jap. esok lusa, dah free, boleh la nak enjoy enjoy balik.

Aktiviti berjimbun terakhir tahun lepas, sebagai menjaga kemaslahatan hidup sebagai belajar yang berjaya, makanya di tahun baru semester akhir ini beberapa aktiviti selca bersama kengkangkawan harus di susun dengan rapi.

hmm. rindu pulak nak update belog, nak blogjogging, nak komen komen orang, nak terjah belog belog yang menyinggah kat blog ain ni....

47 sayang Ain Dzaya ♥:

ARJUNA.Inc berkata...

perghh...akitek jugak rupanya...hehehe...gudluck.. =)

are_lin@yu berkata...

semoga terus berjaya dear...buat yg terbaik k..

Nur Dzafirah Mohd Zain berkata...

:D kehidupan peajar amat mencabar~

Limegreen Nice berkata...

belajar rajin2 ye,, hehe
awak di tag di sini.. http://seraazwa.blogspot.com/2013/01/giveaway-newyear-2013-jiwarosak.html

Ain Dzaya berkata...

@ARJUNA.Inc be to be...chewaahh

Ain Dzaya berkata...

@are_lin@yu thanks kak ayu :)

Ain Dzaya berkata...

@are_lin@yu thanks kak ayu :)

Ain Dzaya berkata...

@Nur Dzafirah Mohd Zain tak sabar nak habes belajar :)

kotak bulat berkata...

da pernah masuk alam pekerjaan? kb dulu sebelum smbung degree, da keje da dgn diploma.. seriusly masa tu rindu waktu2 belajar n assigmnt.. jd sekarang bila da jdi student semula.. rasa mcm seronok sgt dan lalui hari2 sebagai student dgn senyuman.. :)

Farina Hunny berkata...

"Okey,set jom! balik nanti sambung siapkan kerja!"

alaa sama je ayat ni la selalu pakai last-last haremm je sentuh :D

Gugu Suseno berkata...

da abes blaja nti kte p tgk midnite movie k .. :D wish u luck ain .

Qaseh Farra berkata...

wah..senibina..gudluck ! ! ^_^

Deqla manjew berkata...

nk ke deqla potongkan kepala tu? bole je.. hihi.. apapun dear, nnti dah keja.. kan sng.. gaji byk.. arkitek tu.. huhu.. so, berssh dahulu, bersng kemudian k. :)

Chic Na berkata...

betul tu dik. dah kerja nnti mmg rindu nk belajar balik. ;)

Mrs Velentine berkata...

diri kena kuat dgn dugaan baru leh berjaya...rindu dgn ain

Cik Ain berkata...

w00o0 w0o0o relax2 huhu good luck !!!!

Suhami Ahmad berkata...

haaa....nanti kan...kalo dah kojo nanti, beriya-iya pulek nak sambung blajau...macam atok ni...ups

iima ❥ berkata...

semoga berjayaaa :)

Sue PeLik berkata...

alo! semuanyaaa comey3 neh. hehehe belaja rerajin yer..:)

zila manaf berkata...

blajaq rjn2 ya...btul rkn sebaya pnyumbang kejayaan kite...dh penah kena...nyesal dikkkkkkkkk ;'(

Ain Dzaya berkata...

@kotak bulat ain pernah praktikal..masa praktikal dulu rindu kemain nak belejar >.<

Ain Dzaya berkata...

@Farina Hunny balik bilik terus tidur..muahaha

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

Ain Dzaya berkata...

@Qaseh Farra thanks :D

Ain Dzaya berkata...

@Qaseh Farra thanks :D

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew Hahaha..boleh jugak...dah letih nak hadap semua projek...

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew Hahaha..boleh jugak...dah letih nak hadap semua projek...

Ain Dzaya berkata...

@Mrs Velentine rindu sis jugak T_____T

Ain Dzaya berkata...

@Mrs Velentine rindu sis jugak T_____T

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na betul betul!

Ain Dzaya berkata...

@Suhami Ahmad semanget itu penting yo atokb :D

Ain Dzaya berkata...

@Suhami Ahmad semanget itu penting yo atokb :D

Ain Dzaya berkata...

@iima ❥ THANKS :D

Ain Dzaya berkata...

@iima ❥ THANKS :D

Ain Dzaya berkata...

@Sue PeLik INSYALLAH :)

Ain Dzaya berkata...

@Sue PeLik INSYALLAH :)

Ain Dzaya berkata...

@zila manaf huhuhu..tak nak dah camtu...

Ain Dzaya berkata...

@zila manaf huhuhu..tak nak dah camtu...

Ain Dzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

Ain Dzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

Ain Dzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

Cinta Misteri berkata...

Selamar menyiapkn assignment. Tkpe...sekadar release tensi, biarkn tugasan tu, nk smpi tarikh lupus siaplah ia nnti. Peace♡