Cabaran Seorang Pelajar Semester Akhir Senibina bernama Ain Dzaya

Assalamualaikum
*sambil rasa bersalah pada segerombolan assigment yang tak siap*

Muka spesis manusia yang stress jadi pelajar tahun semester akhir.
Seperti sedia maklum, menjalani rutin kehidupan sebagai pelajar yang sibuk melebihi tahap kemampuan otak, jasmani dan rohani  adalah satu perkara wajib. sibuk dengan kuiz, dengan assignment bertimbun timbun, presentation pun tak pernah nak kalah, dengan exam punca pecah kepala lagi. tambah tambah lagi pelajar semester akhir senibina seperti ain ni. adoi.

hari hari sebagai pelajar sibuk gilller! kira begitu tragislah kesibukan, kekacauan, kecelaruan sepanjang semester akhir ni.

kalau boleh, nak je cepat kan masa belajar, tapi apa kan daya. hanya mampu bebel kat belog saja. T_T sobbs. paling teruk pun, kalau pening sangat dengan kerja kerja yang lecturer bagi, balik bilik, tutup muka dengan bantal , lepas tu, nangis slow slow. wuuu..

tinggal 3 bulan lagi yang perlu ain hintung, kendian terus berambos dengan bangganya bergelar sebagai seorang siswazah. tak pernah meleset lagi kata kata senior ain sorang ni, 


masa sekolah dulu gigih belajar nak masuk universiti, bila dah masuk universiti cepat cepat hintung masa nak kerja, lepas belajar ni, bila dah kerja mesti rindu nak belajar lagi


kalau boleh lagi, nak ain kerat kepala yang memberat ni, letak tepi meja jap. kendian bila dah ringan sikit pasang balik. salah satu perangai hudoh ain sebagai pelajar sejak akhir akhir ini, sangat sangat terpaksa suka dengan sifat bebal yang suka tangguhkan kerja lambat lambat. kalau boleh, lagi sejam nak kena submit, baru gelojoh siapkan kerja kerja yang berlungguk kat atas meja. dah masak dah dengan perangai bebal sendiri. kalau boleh tak nak buat langsung dah.

bulan lepas, banyak rutin yang kene tepis antaranya shopping secara berjemaah bersama kawan kawan, tangguh tengok wayang, pulun masa lepak dengan kawan kawan. semata mata nak siapkan grouping assigment yang terbengkalai tak ketahuan hala. sangat tak kool jadi pelajar semester akhir ni. hekhek. 

tapi tapi tapi, lagi tak kool bila tengah bersemangat nak siapkan assigment, banyak pulak halangan yang datang menimpa. demm --"

Tawaran Hebat
dalam tengah kesibukan tu, macam macam tawaran hebat yang datang. tak tak. ni bukan tawaran beli seketol TV Plasma, dapat seketul peti ais. tapi ni, tawaran hebat tatkala nafsu tengah gigih buat assigment terus tak gigih nak siapkan. antaranya, 

wei, malam ni jom pergi AEON, tengok midnite cinema

tak pela. aku nak siapkan kerja.  lusa nak submit.

Jomla, The Hobbit baru keluar, pukul 12 balik la

Okey,set jom! balik nanti sambung siapkan kerja!

Sempat selca seketul dua  sebelum tonton The Hobbit di dalam kesibukan berlungguk lungguk assigment

sebab itu lah zaman sekolah cikgu kaunselor amat tekankan isu 'Rakan Sebaya Menjadi Penyumbang Utama  Sesebuah Kejayaan'  -.-" kalau begini, sangat sangat berguna-lah-kan peranan kawan ain itu. huhu. 
okey, beliau akan baca.

Cuaca Punca Demam
dalam celah kesibukan pulak, tak semena mena ain demam, batuk, pening, muntah, sakit sakit satu badan. cukup lengkap satu pakej untuk 4 minggu berturut turut. mana assigment nak kena submit, mana nak attend group discussion, mana nak cari site visit, mana nak rehat, mana nak hapdate belog sambil blogjogging segigihnya.

teruk tak teruk jugak, 4 kali jugak terpaksa ambil darah, dapat MC berhari hari berturut turut jugak. ubat pun dah tak dapat sebati dengan jasmani. sehinggakan, doktor pun pening kepala tak tau nak bagi ubat apa dah untuk surutkan demam. alhamdulillah, minggu ni demam ain dah makin kebah lepas rehat secukupnya di rumah.hehehew. terima kasih ibu 

kalau nak ain senaraikan jenis rintangan, satu muka belog pun tak habis habis. maka, tak buat assigment mati emak, buat assigment mati bapak. biasa la. kehidupan pelajar kan. dah niat nak belajar, belajar la dulu. hal hal lain, tolak tepi jap. esok lusa, dah free, boleh la nak enjoy enjoy balik.

Aktiviti berjimbun terakhir tahun lepas, sebagai menjaga kemaslahatan hidup sebagai belajar yang berjaya, makanya di tahun baru semester akhir ini beberapa aktiviti selca bersama kengkangkawan harus di susun dengan rapi.

hmm. rindu pulak nak update belog, nak blogjogging, nak komen komen orang, nak terjah belog belog yang menyinggah kat blog ain ni....

47 sayang Ain Dzaya ♥:

ARJUNA.Inc berkata...

perghh...akitek jugak rupanya...hehehe...gudluck.. =)

are_lin@yu berkata...

semoga terus berjaya dear...buat yg terbaik k..

dzafirahzain berkata...

:D kehidupan peajar amat mencabar~

Unknown berkata...

belajar rajin2 ye,, hehe
awak di tag di sini.. http://seraazwa.blogspot.com/2013/01/giveaway-newyear-2013-jiwarosak.html

aindzaya berkata...

@ARJUNA.Inc be to be...chewaahh

aindzaya berkata...

@are_lin@yu thanks kak ayu :)

aindzaya berkata...

@are_lin@yu thanks kak ayu :)

aindzaya berkata...

@Nur Dzafirah Mohd Zain tak sabar nak habes belajar :)

kotak bulat berkata...

da pernah masuk alam pekerjaan? kb dulu sebelum smbung degree, da keje da dgn diploma.. seriusly masa tu rindu waktu2 belajar n assigmnt.. jd sekarang bila da jdi student semula.. rasa mcm seronok sgt dan lalui hari2 sebagai student dgn senyuman.. :)

MeiNa berkata...

"Okey,set jom! balik nanti sambung siapkan kerja!"

alaa sama je ayat ni la selalu pakai last-last haremm je sentuh :D

Falling . berkata...

da abes blaja nti kte p tgk midnite movie k .. :D wish u luck ain .

Farra Masrom berkata...

wah..senibina..gudluck ! ! ^_^

Unknown berkata...

nk ke deqla potongkan kepala tu? bole je.. hihi.. apapun dear, nnti dah keja.. kan sng.. gaji byk.. arkitek tu.. huhu.. so, berssh dahulu, bersng kemudian k. :)

Chic Na berkata...

betul tu dik. dah kerja nnti mmg rindu nk belajar balik. ;)

Mrs Velentine berkata...

diri kena kuat dgn dugaan baru leh berjaya...rindu dgn ain

Unknown berkata...

w00o0 w0o0o relax2 huhu good luck !!!!

Unknown berkata...

haaa....nanti kan...kalo dah kojo nanti, beriya-iya pulek nak sambung blajau...macam atok ni...ups

ma ❥ berkata...

semoga berjayaaa :)

nursuriani berkata...

alo! semuanyaaa comey3 neh. hehehe belaja rerajin yer..:)

Unknown berkata...

blajaq rjn2 ya...btul rkn sebaya pnyumbang kejayaan kite...dh penah kena...nyesal dikkkkkkkkk ;'(

aindzaya berkata...

@kotak bulat ain pernah praktikal..masa praktikal dulu rindu kemain nak belejar >.<

aindzaya berkata...

@Farina Hunny balik bilik terus tidur..muahaha

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Gugu Suseno yahh! set, gugu nak belanja ain !

aindzaya berkata...

@Qaseh Farra thanks :D

aindzaya berkata...

@Qaseh Farra thanks :D

aindzaya berkata...

@Deqla manjew Hahaha..boleh jugak...dah letih nak hadap semua projek...

aindzaya berkata...

@Deqla manjew Hahaha..boleh jugak...dah letih nak hadap semua projek...

aindzaya berkata...

@Mrs Velentine rindu sis jugak T_____T

aindzaya berkata...

@Mrs Velentine rindu sis jugak T_____T

aindzaya berkata...

@Chic Na betul betul!

aindzaya berkata...

@Suhami Ahmad semanget itu penting yo atokb :D

aindzaya berkata...

@Suhami Ahmad semanget itu penting yo atokb :D

aindzaya berkata...

@iima ❥ THANKS :D

aindzaya berkata...

@iima ❥ THANKS :D

aindzaya berkata...

@Sue PeLik INSYALLAH :)

aindzaya berkata...

@Sue PeLik INSYALLAH :)

aindzaya berkata...

@zila manaf huhuhu..tak nak dah camtu...

aindzaya berkata...

@zila manaf huhuhu..tak nak dah camtu...

aindzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

aindzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

aindzaya berkata...

@Cik Ain tak boleh kool..nak kawenn! eh!

Cinta Misteri berkata...

Selamar menyiapkn assignment. Tkpe...sekadar release tensi, biarkn tugasan tu, nk smpi tarikh lupus siaplah ia nnti. Peace♡