Luahan Perihal 2 Bulan dan Kehadapan

Assalamualaikum 

pheww --" 
dah makin kurang dah nafas dalam dua balang paru paru ni. asyik mengeluh je, kejap mengeluh pasal kerja, spoloh minit kendian mengeluh pasal test, sejam kendian runsing kucing kat hostel tak de port nak beranak. kalau dihintung, sehari 43365654.345 kali mengeluh sehari. Cukup sebulan tak pasal dapat penyakit lelah.

2 Bulan
Tinggal 2 bulan je lagi sisa sisa masa ain kat unibesiti ni. lepas ni ain dah nak cepat cepat berambos dari UiTM Perak. Dulu, masa mula masuk unibesiti kemain eksaited nak rasa kehidupan kat unibesiti dengan harapan masa bergerak kuasa -14 daripada kura kura. takmo lepaskan setiap saat kehidupan di unibesiti.

Lepas dua bulan ni, selamat tinggal untuk semua ni. tsk.tsk.

Tapi sekarang, dah semester akhir, tatkala kerja segerombolan datang bergolek golek, salah faham dalam grouping discussion, dituduh macam macam, sifat hormat dah hilang, sering di'tunding jari', hasil kerja tak diappreciate dan yang terpenting sifat ego memasing tak pernah nak kalah dalam diri.

terus down, nak habiskan sisa sisa kehidupan kat Perak dengan happy ending :(

Don't worry. Allah always close in my heart ♥ .

bagi pihak ain sendiri, since awal semester, ain dah set & plan yang terbaik untuk final semester ni. lebih positive dengan harapan semua dapat make-out dengan jayanya. macam macam perihal ain buat untuk puaskan hati semua orang, cuba untuk jadi lebih profesional untuk setiap keadaan.

tapi manusia ni ada limit kesabaran. tatkala limit kesabaran tu dah tahap 8/10, ain hanya diam, mampu perhati dari jauh dan bantu apa yang perlu. Bukan dah tak nak bekerjasama, tapi if kerjasama tu makin keruhkan keadaan, better ain bekerjasama untuk kerja yang mudah. itu pendapat ain.

Sejujurnya, pehliss ke-satu :
Jangan mengkritik hasil kerja orang lain dengan kritikan yang kasar, manusia ni semuanya tak sempurna, tiap apa yang dia buat mesti ada silap, makanya kalau ada silap terus spoke directly secara berhemah dan jangan merendah rendahkan hasil kerja orang lain, erti lain (respect | hormat ) supaya dia boleh perbaiki dan buat kerja dengan perfect lepas ni. jangan lah kepam celah ketiak sensorang, cerita aib buruk orang tu kat orang lain. tu kan namanya dah mengumpat. DOSA! yokyok.

pehlis ke-dua :
Buang sikap ego kalau nak orang hormat kita. Respect pendapat orang lain, respect hasil kerja orang lain, respect hubungan dengan orang lain, kalau nak orang respect kita dan tak layan kita macam 'kerja makan gaji buta'. Jika kita melayan orang lain dengan baik, insyaAllah mereka akan melayan kita dengan baik. 

pelis ke-tiga :
please remind others of every single things. masing-masing ada komitment kerja masing masing. sometimes, bila semua perkara dia ambil notes, tak semua perkara tu jugak dia boleh ingat. Saling mengingati antara satu sama lain adalah sangat penting ye murid-murid. baik cikgu!


Treat others just like how you wants the others treat you


Hadapan
untuk tempoh dua bulan dari sekarang terus rasa macam kehidupan kat universiti ni dah tak de makna.sobss.  nak cepat cepat habis study kat Perak. nak mulakan life baru di kampus lain dengan kadar segera, segera yang boleh. dengan suasana yang baru, kawan yang baru, penghidupan yang baru, dan yang paling utama nafas yang baru untuk masa depan yang lebih cerah.


Pengalaman mengajar kita menjadi lebih matang kan kan kan. kadang kita tengok je orang tu macam selekeh kemain cara hidup tapi rupanya di dadanya penuh dengan ilmu. ain tak cakap yang ain bajet macho bagus. tak.tak. ini hanya pendapat ain dan apa yang ain rasa betul. ain pun tak bagus sangat macam semorang, masih lagi sedang belajar selow selow tentang kehidupan realiti daripada fantasi bajet pwinses khonnn.

eh! dah dah terlebih emo pulak entri kali ni kesat air mata dengan baju  konon nak taip entri tak lebih 500 patah perkataan. hampeh betul ain  -..-" 

sebenarnya, kenangan yang pahit adalah kenangan yang paling manis dalam kehidupan kan?

37 sayang Ain Dzaya ♥:

Karukord jagau berkata...

aku tgk gambo je dulu ek....baca lom lg hehehee

Shaqir Ir Manz berkata...

aku pon sama macam Karukord jagau...kah3...

Chic Na berkata...

laa dah kenapa.. org lain sem last la nak happy2 menghabiskan sisa2 kehidupan kat situ. pasni tak jumpa dah kawan2 & lecturer yg sama. ignorekan je ckp2 org tu. yg penting kita puas hati dgn keja kita. ;)

Deqla manjew berkata...

ehh.. deqla pun sama la mcm 2 org kat ats ni..hahaha.. kejam tak kami?? btw, sweet sgt pic korang! ;)

are_lin@yu berkata...

sweet nya poto ngn kwn2...bez ja kan..kng msa llu ;)

Mrs Velentine berkata...

hahaha...kak MV tengok gambar & baca...hahaha...tp just want to say..Chayok2..

Nur Dzafirah berkata...

sabar ain... :')

Ujian disaat-saat akhir disemester akhir. Saya pon pernah hadapinya, really menyakitkan hati. Sbb rasa sayang antara sahabat. tapi betul mcm ckp ain , kalau nak tgur biar berhemah plus jgn nak mengungkit perkara yang lepas, nak tuduh sana sini. --'

#y pasti hbgn kwn saya dulu dah terputus. Sedih + lupakan.

Phat berkata...

wa da lama x nmpk lu

Dhia Johary berkata...

hye there!! visit sini.. dua hari lagi nak balik uni. tak puas lagi cuutii... T.T

Ain Riz berkata...

yg 1 = akak silap eje pehlis yg k-3 , akak trtnggal H kat situu , haha .

yg 2 = cool lhaa kak , nnty bile dah habis obesiti , eh! unibesiti tuhh , mesty akk rendu balik gaduh2 , salah faham , manjemanje ngn kwan kwan smua , kan ! so , yg dahh laslast niee jgnn pndng dea - tapi jadikan dea + wlaupon - ! okeh ? peace

Hanim Irsyad berkata...

hehe. bestnye klu dpt ngn kwn-2 kan. mihmih

fifie berkata...

Lepas nie Ain akan rindu rinduan dekat uni dekat kawan kawan. Betul. Hehe. Ain apsal fie dah lama tak dapat new post dari Ain, tahu tak dua tiga hari nie memang kuat lah fie terfikir pasal ain. Tak tahu kenapa.

Hatimi Tahirruddin berkata...

biasa la tu ain bila wat keje dalam kumpulan...ada yg tak sebulu dan sebagainya...apa2 pun kat mana2 pun sama...perangai manusia ni mmg camtu...semoga di tempat baru nanti ain dah matang dan bersiap sedia utk hadapi kemungkinan2 camni....:)

Izzati Liyana Sabri berkata...

sabar, biasalah tu hidup dgn kawan kawan. kat mana-mana pun, pasti ada konflik. sebab tak semua manusia sifatnya sama kan? masuk alam pekerjaan nanti, lagi macam macam kerenah and u will appreciate the moments during university life. believe me. now ni sy tgh practical pun dah rindu nak belajar, lagikan kalau dah kerja nanti :)

miss niedNied berkata...

Nnti zman unibersiti akan diingati bila da keje..masa tu mst rasa nk masuk blja balik.huhu itu lumrah last sem,dulu nied pon sama jgk. Yg lst sem tulah dugaan mcm2 dtg. Nikmti sepuasnya keenakkan zmn belajar sblm tempuh new life outside there:) good luck ain! Chill yaa ;)

Ain Dzaya berkata...

@Karukord jagau tak kesah la, terima kasih sumbang UV kat sini :)

Ain Dzaya berkata...

@Shaqir Ir Manz okey! lawak sangat cakir!

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na mmm..baiklah chic na :)

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew amboi! deqla..huehue

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew amboi! deqla..huehue

Ain Dzaya berkata...

@are_lin@yu seronok je kan zaman dengan member2...

Ain Dzaya berkata...

@are_lin@yu seronok je kan zaman dengan member2...

Ain Dzaya berkata...

@Mrs Velentinemeasih kak MV :)

Ain Dzaya berkata...

@Mrs Velentinemeasih kak MV :)

Ain Dzaya berkata...

@Nur Dzafirah TAK PELAH..ain tak kesah pun ..asalkan dia bahagia :)

Ain Dzaya berkata...

@Phat lama betei ang tak singgah blog aku kann...

Ain Dzaya berkata...

@Phat lama betei ang tak singgah blog aku kann...

Ain Dzaya berkata...

@Ain Riz ok..thanks dear ..kecik2 dah pandai masihat dengan idea yang bernas..muacch!

Ain Dzaya berkata...

@Ain Riz ok..thanks dear ..kecik2 dah pandai masihat dengan idea yang bernas..muacch!

Ain Dzaya berkata...

@Hanim Irsyad aah memang best sangat :)

Ain Dzaya berkata...

@Hanim Irsyad aah memang best sangat :)

Ain Dzaya berkata...

@fifie mungkin ada masalah dengan sistem kot ..fie try la masukkan dalam bloglist semula :)

Ain Dzaya berkata...

@fifie mungkin ada masalah dengan sistem kot ..fie try la masukkan dalam bloglist semula :)

Ain Dzaya berkata...

@Hatimi Tahirruddin hmm..betul tu kan..tempat aru nanti kita takk tau lagi camni...ain akan terima semua yang berlaku dengan hati terbuka :)

Ain Dzaya berkata...

@Izzati Liyana Sabri dah kerja nanti mesti buhsan kan sebab dah tak dapat rasai suasana macam ni :)

Ain Dzaya berkata...

@Izzati Liyana Sabri dah kerja nanti mesti buhsan kan sebab dah tak dapat rasai suasana macam ni :)

Ain Dzaya berkata...

@miss niedNied orait niednied!