Kenapa 'unfollow' blog atau follower semakin berkurang?


 mohon undi ain di sini :
 Ain Dzaya Carian Gadis Konfiden Kotex Fresh 2012. sila turun padang beramai ramai!

Assalamualaikum 
mulakan entri dengan tempek gambar sendiri adalah satu rutin.hooyeeaahh.
Kenangan masa semangat kemain nak pergi kelas.wuwuwu. bapak rindu nak pergi kelas sejak praktikal ni T__T


seminggu dua ni, apa yang ain perasan ada sorang dua mungkin tujuhblas atau doploh ragam belogger yang merungut pasal followers mereka atau lebih frenli "kawans" mereka berkurang. umpama rasa gundah gulana, jiwa kacau, nak menagis berguling guling, putus asa untuk terus berblog, bunuh diri. hebat kan ain tipu eh! teka. 

ain tau pun melalui belog dorang, post entri pun sedih je. asalnya, ain fikir isu 'unfollow' blog ni umpama cicah biskut marry dengan air neskepi pastu makan. --" 

alhamdulillah. follower blog ain setakat ni ^^

bagi ain, mungkin boleh dikatakan hampir semua blogger pernah alami benda yang sama.an.an.an cuma, kalau blogger yang follower dah beriban tu, takde la kesah sangatkan. ada orang follow ke, tak ke, sat lagi ada orang follow lagi.

pendapat ain, mungkin blogger yang unfollow tu ada sebab munasabab mereka tersendiri kenapa unfollow blog. setelah ain buat kajian selama 3 hari 3 malam, apa yang ain dapat simpulkan di sini umpama nak buat surat hantar ke CIDB pulak pesennya -..-


kau follow aku, aku follow kau a.k.a segment follow memollow
ain akui pernah terlibat secara langsung dengan segment follow memollow ni. sepanjang penghidupan belog ni, baru 3 kali segment follow memollow ain join. tu pun sebab di tag, dan semata mata nak sapot segment kawankawan agar tidak di 'cop' 

"sombong arrr ko ni ain, engat ko hebakk sangat ke, ko pun nak ramai follower gak kan"

pendapat ain, 
(positif) : segment sebegini bagus dapat memberi peluang terbuka kepada belogger lain untuk dapat ramai follower. secara tak langsung bagi semangat untuk terus berblog, sebab ada orang sapot belog kita.

(negatif) : seandainya, ada orang tetiba unfollow belog kita, mohon jangan la sentap, nak menangis guling guling, nak bunuh diri. okey, itu ober ~~". kerana mereka yang follow tu, mostly tak ikhlas nak follow belog kita.ya. tak ikhlas.

sebab musababab dia follow pun sebab nak tambah follower dia. kendian bila dia dah tahu kita follow dia, dia pun akan unfollow kita pulak. jadah unfollow, follow belog pulak! makanya, jangan lah jadikan trend 'aku follow ko, ko follow aku'.

gini lah perasaan ain masa orang tag suruh join segment follow memollow. serba salah kemain.

Entri yang makin tak menarik dan kurang ummpphh!
ini tak dinafikan. jika entry menarik, kalau kita tak ajak blogger follow pun, ramai orang nak follow. tapi biasalah, manusia, idea bukan setiap masa mencurah curah. ada kala, bila otak dah tepu. nak buat intro pun makan masa patploh minit. bila pembaca setia sudah bosan. maka, lebih baik dia unfollow.




blogger sekarang dah makin bijak .
  • blogger sekarang dah makin bijak menilai. 
  • blogger sekarang tahu blog mana yang patut di follow.
  • blogger sekarang tahu blog mana yang patut di unfollow.
Dengan itu, jadikan ini sebagai satu pembakar semangat kepada kita, supaya selalu mencari idea untuk menarik hati pembaca. melalui ini kita serba sikit akan tahu mana kelemahan blog kita, at least tak lah kita sentiasa lalai dan sentiasa mahu berubah jadi blogger yang lebih baik. 


Nie ada beberapa tips ain sisipkan untuk korang. bolehlah korang baca sambil macam cekodok ikan bilis nanti. Mudah mudahan membantu kalian untuk kekalkan momentum jadi blogger berjaya :)



Deactive Account
macam fesbuk, mespes, tuiter jugak pesennya. asal ada yang deactive account je, mesti la berkurang kan bilangan rakan kita. maka jadikan ini satu sebagai cabaran kepada kita untuk sentiasa memperbaiki kelemahan belog kita. tapi apa yang paling penting dari bilangan followers adalah viewers sebenarnya. Follower beriban tu tak da pekdah jugak kan, kalau takde viewers. 

Biar bilangan follower 254, tapi jumlah viewers 6644698595943.
* jangan lupa silent reader yang takde blog yang senantiasa sapot belog kita.


Secara kongklusinya, fikirkan semua perkara secara positif, semakin hari akan semakin ramai follower kita. biarpun ada satu masa nanti follower blog kita berkurang. tak bermakna hilang 1, 10 akan hilang. tak bermakna 15635 follower, 15635  tu jugak pembaca setia blog kita.  mesti akan ada yang berkurang akan bertambah, bersyukurlah. yang sedia pulak, berkurang. bersyukur juga. kerana supaya kita makin berusaha keras untuk memperbaiki kelemahan.

alhamdulillah, belog ain sekarang dalam keadaan memuaskan. makin hari, makin memuaskan hati. semua ni sebab sokongan korang semua juga kan. terima kasih ya. apa je la yang ada pada belog ain ni.

29 sayang Ain Dzaya ♥:

Cikgu Ma berkata...

akak pun penah gak 2,3 org unfollow...tp abaikan je la...sebab tu akak kalo g follow sesape akak tak suka guna ayat ni "jom follow saya balik"

ia berbau paksaan dan sangat tidak ikhlas...^_^

muhammad asyraf berkata...

follower saya ramai sebab join segmen.. sekarang dah jarang join sebab x de masa.. lagupun yang betul-betul view blog saya bape kerat je..
:)

Zul De Alexis berkata...

wah bgus semua yg ain ulaskn....makin hebat ain tulis...terpegun SM...:))


<----dh x pandai nk menulis dh..nk bersara T___T

are_lin@yu berkata...

setuju dgn ain ;-)..kdg2 bil follower xpnting jnji da pengomen stia..hehe..ayu lbh pnting kn hubungan shahabat yg terbina ;-)

Miss BaNu berkata...

yg penting ada readers sejati dan pengomen tegar hehe followers tuh x brp penting

Dayana Bahar berkata...

kadang2 perasan gak, bilangan follower tiba berkurang.. tapi ignore je.. sebab kadang2 akak pun ada gak unfollow sebabnya banyak blog yang akak follow dah tak aktif.. hehe

fifie berkata...

Nasib baik fie tak kena lagi follower tiba2 berkurang, kita dah la follower ciput je. Nangis la kalau macam tu. hehe

Chic Na berkata...

ada jgk unfollow tp blog2 yg dah bertahun tak update la. hehe..

izan mama mia berkata...

saya pernah gak unfollow....adalah sebabnya...tapi,..kalau org folo saya tapi siap suruh 'hey..follow me back !! '...sure saya tak folo..hihiih....nak folo blog biar atas kerelaan sendiri,..bukan kerana terpaksa...kan...

N.Aima K berkata...

comel je korg!!! akak dah follow adik

Ain Dzaya berkata...

@Cikgu Ma dari ayat pun kita dah taw kan depa tak iklas..ish!ish

Ain Dzaya berkata...

@muhammad asyraf kenalah rajin blogwalking :)

Ain Dzaya berkata...

@Zul De Alexis kita keluarkan segala yang ada dalam otak nie sm untuk kepuasan hati :)

Ain Dzaya berkata...

@are_lin@yu lagi manis klu dapat kenal belogger dan eratkan persahabatan kan :)

Ain Dzaya berkata...

@Miss BaNu yup..betul betul betul...

Ain Dzaya berkata...

@Dayana Bahar ain pun kadang2 cengitu jugak, kepuasan diri harus di utamakan :)

Ain Dzaya berkata...

@fifie sebab fifie ada harapn utk jadi macam hanis zalikha..an.an.an..

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na yang tu memang patutla sis..huhu

Ain Dzaya berkata...

@izan mama mia iklas tu penting kan...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

suka follow xsuka xfollow pun xper unfollow pun xper akak xkisah hahaha...btw ain thanks follow akak eh...akak dh lama follow ain :)

p/s:maaf yer lambt singgah sini anak akak xbapa sihat :)

Cik Nur berkata...

erperasan juga..tapi abaikan je..xdelah smpai nak guling2kan..hihih

Si Matatajam berkata...

Bagi kak M ikut suka la org tu nak follow atau tak..hak depa kan..kita tak leh nak paksa2 org jd follower blog kta..asalkan ada kengkawan yg setia ngan my blog dan sudi baca entry kak M dah la..tu yg penting..kalau yg tinggalkan jejak kat komen pastinya akan diterjah balik...tu yg eratkan ukhuwah sesama blogger..

Deqla manjew berkata...

haihh... kalo sis deqla xde nye nk unfollow.. biarkan je la...huhuhu

priyadarshini berkata...

Macam mana nak tau kalau orang unfollow blog kita??

Karukord Jagau's berkata...

byk tu follower nya...kita x sampai pun 3 ratus hehehee

9n0L4 berkata...

nice tips. bagi yg suke benor unfollow, ade aku kesah? hehe.

Masz Sidek berkata...

apa yg penting sekarang pembaca setia... kalau ada yg nak unfollow terpulanglah... kita fikir positif je...

Yana Libra berkata...

hehe..nice post..tp, bilangan follower tak penting kot..yg penting ofg2 yg slalu bukak blog kita & komen~~ :)

shuhadaothman berkata...

xpenah unfolo lagi. sbb xthu cmane cara. muehehe. papepon, bilangan followers tu x penting sgt. pembaca setia tu yg kte nak kan. hihi :)

nice tips ain ! ^^