Kisah Minggu Destini Siswa (MDS) UiTM Perak

Assalamualaikum ♥ 

memandangkan ain sedang dan amat sangat bosan di rumah sendiri sekarang akibat terlalu membuat rutin yang sama yakni, makan tidur makan tidur makan tidur dan terus untuk makan dan tidur, maka, untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku, ain telah membuat perkara yang berbeza untuk mengelakkan bosan iaitu menjadikan cuti semester ni sebagai bulan blogging.

ikutkan perancangan cuti semester ni, ain nak kerja sampingan dan menjadi OC untuk Minggu Destini Siswa (MDS) akan datang atau dengan kata lain, jadi pemimpin untuk junior junior yang baru mengenal alam universiti di samping membantu mereka memberi pendedahan awal tentang UiTM Campus Life. tapi malangnya tak boleh jadi OC atas sebab tertentu. siryes, memang ain sedang merajuk kat celah almari sekarang. hebatkan ain! hebatkan ain tipu.

Tapi apalah nasib ain, apa yang ain rancang kali ni semua tak menjadi T_T  

Alang alang ain cerita pasal MDS, semalam punya semalam ain dapat keywords mengenai 'Kisah Minggu Destini Siswa (MDS) UiTM Perak'. senang cakap minggu orientasi, lebih kool UiTM namakan sebagai Minggu Destini Siswa. Minggu new-students menapak ke unibesiti dengan harapan setinggi gunung Everest. Tapi keyword tu hanya tertumpu pada entri disini, sebab ain ada mention pasal minggu MDS. -..-"

Ain teka budak tu tengan eksaited kemain nak tau pasal lifestyle minggu MDS cemana, dan bakal jadi sebahagian daripada junior junior ain di UiTM Perak bulan doblas ni kann kann.


hai junior! jaga adab sikit ek kat sini. saya senior part 6 yang ohsem.


Adik adik junior ain yang kemain cover bila abang senior ambil gambar. malu leteeww ^^

Seringkali jadi halwa mata dan telinga ain, bila jumpa dengan bakals students (pronounce 's' tanda banyak.hihi) dimana dorang sering mempersoalkan pasal MDS ni, antaranya :


'nanti kene ragging dengan OC susun selipar, baca sifir kura-kura, menyanyi, tiup lampu sampai padam. tamooo:( ' ehemm, OC Ain Dzaya sangat baik takkan buat camtu
'senior garangggg...'
'letih la, tak cukup rehat'
'habisla muka i jadi kuda belang'
'lagi best tidur doplohpatjam kat rumah. kroh. krohhh'
'homesick. sobbsss'
'makanan tak best. omaakkk nak balik!'


yang menjadi sebab musabab kenapa dorang takut nak masuk unibesiti. Wahai adik adikku yang ain sayangi sambil usap usap kepala..penyayangnya ain :p sebenarnya, Minggu Destini Siswa will be the best week ever in your life, jika korang hayati betul betul. umpama makan cekelat vochella sambil pejam mata menghayati cekelat cair dalam mulut mengalir turun ke anak tekak dengan lembut. 'saya tak suka cekelat'  . okey. phine ~~" 

even, masa tu korang terpaksa jalan jauh untuk menuju satu tempat ke satu tempat yang memakan jarak berkilo kilo meter, how lucky for those yang spesis lemmbabses anda pasti akan makan berkilo kilo langsat even dalam UiTM je pun.hahaha UiTM Perak-ers harap paklum dengan enviroment Sri Iskandar bagai padang pasir yang luas lagi jarak padang jarak terkukur eh betul ke ayat aku 


tadek bas ke kak?


Opkoslah tak dek, 5 bijik bas belum tentu cukup nak tampung around 3000 students ke dewan profesional, dewan makan, dewan profesional, pusat islam, dewan makan, pusat islam, dewan profesional, dewan profesional dan setiap sorang yang banyak ragam untuk dikawal espesialli lelaki, nak kejar event yang schedule highly tigh, nak kejar tetamu jemputan yang datang, rasanya sangat memadai tak? 

Even kitorang letih, muka tetap cheer demi junior's'  tersayangss :')


from here la, korang kene belajar disiplinkan diri dengan Campus Life. unibesiti tak macam sekolah, pagi pagi mak bapak hantar depan pintu sekolah sambil XOXO, siap dengan bekal, duit sekolah spuloh hengget sorang, cikgu jaga kat sekolah. kat unibesiti, masing masing jaga diri masing masing. yang persen lembabses dan bergantung harap sangat perlu berubah supaya tak ketinggalan. barulah boleh enjoy dengan Campus Life. ye dak?

dan inilah yang jadi cabaran kepada kami semua para OC dalam masa seminggu yang penuh dengan havoc hectic, to ensure everything will run smoothly dan tak nak korang rasa terlalu lalu penat seperti kami. baikann kami. sobbss. 


Yeke penat jadi OC, nampak ilek je, kool je,
kitorang lagi penat, dah lah dipaksa makan dengan gelojoh,
jalan jauh, pakai baju kurung, kemeja, tak mandi,
bangun awal, tidur lambat..blalalalalalala
*tanya sorang budak 

sayangku, sebenarnya sebelum minggu MDS start lagi kitorang para OC, gagah sanubari datang ke UiTM seminggu lebih awal dari korang semua, terpaksa tinggalkan famili, kucing, ayam, zirafah, dophin, kura kura, serigala. okey itu ain tipu! untuk buat persediaan jasmani dan rohani lebih awal supaya dapat bekerjasama dengan otot otot semasa MDS berlangsung.

ain tak masukkan lagi, pasal hari pertama yang hectic nak kawal ibu bapa students yang macam kehilangan anak bagai, rushing kesana kemari, takde masa nak makan dengan sopan, setiap hari bangun seawal jam 4 pagi, malam tidur pukul 3 pagi disebabkan hantar students balik bilik, tunggu korang tidur, yang pesen degil tu, istighfar je la banyak banyak. setiap malam jugak ada malam post moterm dimana yang makan masa 2 jam, kami akan bincang sesama BIRO BIRO pasal masalah sepanjang hari dan cara mengatasinya untuk memastikan students sentiasa selesa, tak stress, tak letih sepanjang MDS berlangsung. 

baikan OC :')
Geng BIRO KEBAJIKAN ain yang berhati nurani, setelah seharian letih handle students. Setiap sorang wajib pegang dan jaga kotak First Aid kemana jua berada umpama nyawa sendiri, sehingga ain dapat gelaran sebagai akak First Aid. bravo! bravo!



kongklusinya, ain sangat bangga jawatan ain sebagai BIRO KEBAJIKAN sebab musababnya ain dapat kenal pelajar baru dengan lebih dekat, mesra pelajar, and sometimes ada pelajar yang stress, letih, demam campak, kepialu, pengsan  and i will be there, will be their shoulder to cry on and accompany them.

kongklusinya lagi, MDS even tired, but we are very happy. From here, we can get along everyone, unite as family. We understand, honor, and respect each other. We know each other deeply and enjoy being together. yang sangat me-Runtun Qalbu tatkala hari last MDS, akan sama sama pelajar sambil berpegang tangan menyanyikan lagu UiTM Dihatiku :')

Sape jumpa ain, ain bagi kisses


it is the fondest memories for ever. :') I LOVE OC


p/s: ain baru perasaan entri ni patut diberi Award Entri Terpanjang Abad ini. 
p/s lagi : tetiba ain berasa nak download lagu UiTM Dihatiku. hekhek.
p/s lagi lagi : selamat datang bakal junior ain ke UiTM :)

19 sayang Ain Dzaya ♥:

Chic Na berkata...

macam best je xtvt semua, wah ain siap jadi biro kebajikan lagi.

dah dpt masuk blog ain. yeyy.. :)

capt. keon alhan berkata...

uhuuu dah lama tak singgah kat blog cik ain ni heeee.

akak seniyur part 6 kat uitm seri iskandar kee...

uhuhu..dekat je lah ngan utp hehe..buat outing kat mekdi SI nak? haha *menstream sangat mekdi SI* kikiki

Herma Julianny berkata...

hehe..
comel je muka2 adik junior..=p

Deqla manjew berkata...

wahh.bgsnyee.. selamat beramal...hihi..dah elok blog ain..sape tlg ni??

Mieya Atiera berkata...

Mieya pon risau juga pada mulanya. huu

Solehah Shamsuddin berkata...

wah2 ain dh jadi senior lak ye.haha msti best kan jd kakak senior :)

Eyda Syahida berkata...

ragging bebanyak ye kak ain :P

zafirah nazri berkata...

akak - akak mesti letih kan ? adik tgk my sister jd YDP dkt uthm . kalau ada mnggu mcm nih , nasti mata mcm panda . haha

Cik Aini berkata...

wah...ni kira dh jd biro kebajikan lah ni..ermm...sesuai2.hehehe
ok lah tu ain,dr bosan xde wat apa kan..baik join aktiviti mcm ni..ada jugak faedah kan :)

Dayana Bahar berkata...

Kenangan terindah tu

shuhadaothman berkata...

hai akak OC yg baik hati! hahaha. ^^ slmt mnjalankan tugas ye ain..

Mishter Izwän berkata...

ain ade junior yang single tak, nk kenal sorang :)

yang P/s entry ain terpanjang, mmg stuju tanpa bantahan, sesuai untuk blog ain . . ain pndai main dengan kata . . good job

Cinta Misteri berkata...

chaiyokkk chaiyokkk....

KorN berkata...

ku gagahkan jua untuk baca smpi habis. ekekeke... mak aih, bukan main panjang lagi entry ni.. eh ain uitm perak ke? amik kos apa kat sana?
aiyok tadik masa tgh bace dah ade point nak komen, tapi mase tulis ni tibe2 ilang plak point nak komen.. ish ish ish... kak ain jahat, suka ragging bebudak junior.. ekekekeke

Niswatus Solikah Samik berkata...

hai ain! eh kita kongsi uitm yg sama! hehe.. ain sem bape skg? kos?

9n0L4 berkata...

elehhhh, ain dulu pun malu malu jugak bile snior amek gambar. hihi.

kinara kinatara berkata...

kat segamat oangil pm(pemimpin mahasiswa)huhu..dan kina dah alami semuanya tu..walaupon agak di ragging xp 2 satu pengalaman yang paling berharga..:)

apple onces berkata...

salam uitm dihatiku....hehe

sye baru dftar uitm...skrg ambek diploma nursing...tapi sya rasa mcm "something" ckit..mcm gundah gulana...antara dip nrsing ngan dip medical imaging mana snang lagi?...mntak tlong bg pandangan ckit...;)

Tanpa Nama berkata...

akaun lagi best...