6 Perkara Tentang Saya

Assalamualaikum

Kira-kira, dah lama betul ain janji dengan belogger kiut sorang ni, nak join segment beliau. disebabkan idea umpama muntahan lava gunung berapi yang geliga, maka ain terpaksa postpone dan postpone, dan postpone lagi segment beliau sehingga ke hari ini.



tag : hazanis, fifie

Segment beliau sangat simple dimple. dah lama betul ain tak join segment gini. sekali sekala seronok juga bila dapat kenal sifat sifat dalaman belogger lain walaupun tak pernah jumpa. rasa umpama ukhuwah fissabilillah famili beloger ni semakin erat. sarkastik sungguh

 6 Perkara Tentang Ain Dzaya.

1. Jenis manusia yang pesen hidup sensorang. 
sape sape yang kenal ain di dunia realiti *peh..realiti la sangat, pasti korang akan kenal ain jenis manusia yang berspesis  aneh. Yak ni, manusia yang suka bersendirian, rare sekali 'bergaul' dan boleh berjimba seorang diri. tanpa rakan taulan sekalian. mungkin kerana banyak nak mammmpp... pengalaman yang beri ain kekuatan untuk berseorangan. tapi bukan sombong tau. orait je kalau ada kawan. cuma ain tak nak terlalu bergantung harap pada kawan dan kurang percayakan kawan 100% mahupun 80% atau 50%. ain kan peramah tak ketahuan hala. puji diri sendiri.

pernah dulu ain ada kawan, ingatkan kawan sayang kawan. tapi kawan makan kawan. pendek kata, kadang kadang kawan hanya ambil kesempatan kat kita bila kita buat baik dengan mereka. mungkin juga, sifat ain yang agak matang la konon, menyebabkan ada ranjang dalam perhubungan di situ. tapi, selepas ain sedar semua tu, ain cuba kuatkan diri. cuba hidup tak bergantung dengan kawan. cuba buat apa pun, ain buat sendiri. mulanya susah. sebab sekeliling nampak simpati dengan ain. macam orang pulaukan ain.

pergi kelas, balik kelas, hang out, makan. selalu lelaki masa depan yang jadi bodyguard ain even badan tak ketak ketak. ain bukan tanak berkawan, cuma bergerak solo je kemana saja macam Kyle Patrick dengan Click Five. pulak -..-"


2. Blog medium utama ekspreskan perasaan.
Ni la motif utama kenapa ain berblog. Jadikan belog sebagai medium utama untuk luahkan perasaan. ada ain kesah orang nak cakap apa. belog ain, sukahatimakbapak ain lah nak tulis apa.keh.keh. pada mulanya, just nak puaskan hati. ain spesis pemendam, sekali ain muntahkan, sebaldi umpama segelas susu everyday yang melimpah ruah. ain ain  --" 

tipu kalau ain kata tak pernah terlintas nak jadi macam Hanis Zalikha, Maria Elena, Yuyu Zulaikha, Fatin Liyana dan ramai lagi la bloggers yang febeles itu bajet O.o wo wo wo! bukan kejar populariti dengan kata lain bukan gileous peymes bak ang! tapi making my own self in my own way, my identity. curlasss gituu ^^


3. Sangat berjimat-jimat, kalau boros buat buat tak nampak
Ini merupakan penyakit ain yang tak boleh nak dibawa sepakat sejak sedekad lalu. yakni, ain sangat berjimat cermat hemah hemat temat. ya, sangat berjimat cermat! dengan muka tak bersalah sikit habuk nak beli nasi sempat kira dulu, nak beli barang runcit kemain gigih buat checklist, nak keluarkan duit dengan selamber keluarkan kalketer henpon mahal. tup tap tup tap, tak sampai hujung bulan akaun bank tinggal hama je. 


4. Bukan spesis katak bawah tempurung. 
Atcerli, ain sangat fanatik gileous pada sesuatu yang expose ain pada dunia luar. sesuatu yang mengajar ain kepada sesuatu yang mencabar jasmani dan rohani supaya bekerjasama dengan tubuh badan yang sedia malas ni. supaya gigih berusaha untuk dapatkan sesuatu perkara. dan tak kenal erti putus asa (kot).

Pendek kata, ain  mesra dengan ramai orang versi humble eh, isi penting dan koklusyen tak sebati!


5. Ketagih pada susu segar dan digelar cacat oleh kawan kawan yang tak berhati perut.
Peristiwa ni bermula, masa ain praktikal lepas. Disebabkan duit yang ada tak cukup untuk tampung penghidupan ain sepanjang praktikal, nak isi perut imut yang tak henti henti lapar. sobss. maka, sebagai alternatif untuk mengeyangkan perut dengan kadar segera, ain akan minum susu segar segelas setiap hari. kalau dah gelojoh sangat, sebotol besar sehari.

nak kasi tahu jugak walaupun takde kaitan dengan huraian atas digelar cacat oleh kawan kawan yang tak berhati perut sebab musabab ain kidal. jeless leteeww kite ada kelebihan ^^.


6. Bajet ohsem, kiut, gojes, mabeles, adorabel, cun dan seangkatan dengannya.
Sila muntah segeleng dengan statement yang melampau tu. hahaha. tapi, itulah hakikatnya. Buktinya, suka puji diri sensorang ohsem, kiut, kawaii sape lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan.sobss. Suka tempek muka sedebuk tanpa serba salah dengan cermin tayang jerawat pasir, gian gambar sensorang sehingga penuh memori kamera, blahh la ain -..-"


Okey. okey. cukuplah sampai di sini sebelum ain melalut tak ketahuan hala. nasib kina minta 6 perkara, tapi tulis berjela jela lebih 360 patah perkataan karangan budak es pi em.  ain ain --"

sebelum lupa, ni la satu daripada patratusnamplohributigajuta gambar budak bajet ohsem, kiut, gojes, mabeles, adorabel, cun blalalala kbai.

Parody sore eyes >.<

45 sayang Ain Dzaya ♥:

Mrs Velentine berkata...

suka susu yea ain

Deqla manjew berkata...

yg ke 7 ain suka pakai inai.. hahaha... owh dah tau pasal ain...tp rasa mcm x cukop la 6 je...hihi..slmt bersegmen! :)

paripariputih berkata...

Be yourself is the best thing everyone should do :) wink wink

Dayana Bahar berkata...

Mcm karangan spm laaa hehe

Dayana Bahar berkata...

Kiut gitu

hazanis berkata...

terima kasih tag kita..:P

Cik Nur berkata...

selamat bersegmen ain.. :)

Chic Na berkata...

tang ketagih susu tu kita sama. sep sket ain. :)

tak ramai kawan kat alam realiti tp ramai kwn alam maya kan. ;)

Miza Yusof berkata...

miza pun pernah ada pengalaman kawan makan kawan.

fifie berkata...

petang tadi dah baca tapi nie baru nampak part tempat fie di tag. heee. insyaAllah nanti fie buat. Thank you ain

Mk Syahir berkata...

ok dah tau..boleh dah wa melamar..ehh? :p

Busyra Bt Takiyudin berkata...

hehe... sore eyes ye.. comel!

Cik Aini berkata...

kehkehkeh
no 6 tu kan..jap2 nk muntah ijau jap..eh2 muntah pelangi lah terus sbb byk sgt.hahahaha

x kisah lah Ain..jji kita hepi kan :)

kinara kinatara berkata...

thanks kak sebab sudi join..huhu..:)

mang macam karangan budak spm lah...huhu:)

wah kina pom suka minum susu rendah lemak 2..best kan..:)

Cik Que berkata...

dtg dri segmen sama...selamat berkenalan...^_____^

shuhadaothman berkata...

parody sore eyes versi Ain Dzaya. Ok comel ain! hahaha

FarhanahAdzlan berkata...

kebanyakannye sama dengan saya laa sis=_hehehe..ada chemistry ni..hahaha..

Cinta Misteri berkata...

1. pesen idup sengsorag??? takkan selamanya dik oiii...
5. kalau ketagih susu segar, kena kawin ngan gembala ni. uiiiii....gembala kambing/lembu skang ni kaya raya tau.
6. okeyyy....

tu jerrr?

Hatimi Tahirruddin berkata...

yg ranjang tu sy kurg faham la cik ain...hihi

salam kenal dari segmen sama

❤ Si Budak Vanilla ❤ berkata...

best bce post nie. . :)

KorN berkata...

nak komen partcacat tu.. kidal tu cacat? ahahaha... kesian la sape yang kidal tu.... kih kih kih...

Mishter Izwän berkata...

statement no.6 tak boleh blah :P
btw.comel la pic tuh :)

Mr. Doctor berkata...

Kenapa susu segar? Susu cekelet la sedap..hehe..md pun pesen duduk sorang2 gak..alamak kalau md buat sore eyes habis semua pengsan tengok..huhu..follow sini :-)

Rafidah Rahmat berkata...

no.3 tu i loike!

Ain Dzaya berkata...

@Mrs Velentine feveret sejak tumbesaran berlaku ..ngeh!

Ain Dzaya berkata...

@Deqla manjew taw2 je deqla nie...hihi

Ain Dzaya berkata...

@paripariputih dah jadi diri sendiri la ni...:)

Ain Dzaya berkata...

@Dayana Bahar es pi em ain pun tak panjang gini karangan tau

Ain Dzaya berkata...

@Dayana Bahar jgn la cakap gitu..kitew dah kemang semangkuk dah nie...

Ain Dzaya berkata...

@Dayana Bahar jgn la cakap gitu..kitew dah kemang semangkuk dah nie...

Ain Dzaya berkata...

@Chic Na sep. kite geng chic na :p

Ain Dzaya berkata...

@Miza Yusof makan la nasi goreng ke,, kek pisang ke..boleh kenyang perutkan..

Ain Dzaya berkata...

@Mk Syahir muhun datang lamar sekarang mihmih

Ain Dzaya berkata...

@Busyra Bt Takiyudin alaa alaa...comel lagi nora danish T___T

Ain Dzaya berkata...

@Cik Aini mujur muntah pelangi...comel sikit..hehe

Ain Dzaya berkata...

@kinara kinatara wah..ada sorang lagi ni geng ain. sep kina!

Ain Dzaya berkata...

@shuhadaothman eh, ain dah taw dah pasal tu...mihmih

Ain Dzaya berkata...

@FarhanahAdzlan ada kimia la kite...sep2! eh..banya betul yang sep2 dengan ain nie..hehe

Ain Dzaya berkata...

@Cinta Misteri kina just minta 6 je..mohon kina tuakt syarat2 jadi namploh..huhu..tgah mencari la nie CiM, kawan yang boleh mendampingi..tapi tak jumpa2...

Ain Dzaya berkata...

@Hatimi Tahirruddin jgn fikir bukan2 je..babap kang...

Ain Dzaya berkata...

@KorN hahahaha..demm..lyssa faizureen pun...;p

Ain Dzaya berkata...

@Mr. Doctor kite geng md. jom kawan sesame eh!hehe

Ain Dzaya berkata...

@Rafidah Rahmat iolls like more more la u :)

Ain Dzaya berkata...

@Rafidah Rahmat iolls like more more la u :)

NORSHAHFEZA HAMSAN berkata...

dr segmen yg same,,=)

no 6 tu memg selalu saye buat,hahaha