#1 To speak Manglish or English?

Assalamualaikum ^^
Disebabkan cuti sem yang masih berbaki setengah bulan, dengan sukacitanya ain maklumkan kali nie ain buka kelas bahasa.........nope!nope!nope! bukan class bahasa Mandarin, bukan jugak bahasa Keling tidak terkecuali bahasa orang buta.....tapi...

Class bahasa Manglish and English ....imma not Cekgu Shida wokke! yang setarr giler miming sambil  terkinja kinja tepi pintu jamban.  So, you all kene fokus wokke!


ENGLISH



YA. Ya. Ya. Ain taw uolls memang expert dalam pengajian English selama bertahun tahun, termasuk ain yang dah GRADE 15 KALI...dabik dada tapi kenapa masih lagi ada dude yang broken speking Engelish dan canut speking Engelish fluently ha? canut go lah ...hewhewhew....dude yang speking mesti uolls akan bunyi camnie,


ablava ablava abha yayayaya,
lu ingat cakap ngan dayak ke?  

Pheww!! berpeluh dibuatnye just to comprehend what they trying to put across. Tak per la, at least  uolls belajar cakap omputih ....walaupun kekadang tersembur air liur,

"....How to go international dude, setakat market Malaysia.....Hendon je la paling jauh. Anyway, upgrade dude! go and brush your Engelish.......very dissapointing lah!" ~ ceeiitt!kwangjaw tul =.="


Kalau uolls dengar dude yang accent irish dari northen ireland...not UK speking Engelish fluently,

"ba i kaina lai haiss an, you know"
ditranslatekan ke bahasa English original
"but, i kinda like how its done, you know"


Apa yang ain faham  ....you know..................................................'errkk... sorry?'
Padahal words yang mereka guna, memang dah ada dalam kamus otak kita...hewhew..*insap*



Akur, ain memang tak faham kekadang bila mereka yang fluent speking Engelish dan bila mereka broken Engelish...tolong fikirkan?!



To-be-continued.................'MANGLISH'













10 sayang Ain Dzaya ♥:

..cik gugu.. berkata...

hahaha bahasa melambangkan bangsa..

Puteri Iqa Izyan berkata...

haha. kadang-kadang terfikir dieorg ckp ape.

tapi serius tak pandai english. takat english sekolah rendah boleh la. huhu

cik helena berkata...

tp kan..kadang2 bahasa rojak tu macam kite balajar jugak secara tak langsung.bg cikhel la ;p

Ezad Skytech berkata...

haha...dialog kat atas tu serius tak paham...heee~

Addin berkata...

whoa tu bukan english lagi dah. apa jadah tu. haha tak paham

ain dzaya berkata...

@Puteri Iqa Izyan better kita diam kan..huhu

ain dzaya berkata...

@cik helena lantak la org caka hape, sebab kita sedang belajar...

ain dzaya berkata...

@cik helena lantak la org caka hape, sebab kita sedang belajar...

ain dzaya berkata...

@Addin hahaha...

BeloG MTT berkata...

Blurr.. Hikhik