Awas, blogger sentiasa berada di ambang!

Assalamualaikum!
Salam sejahtera!
Kali nie ain jatuh cinta untuk bercakap tentang ini......sila fokus ok!!.....nada paksa...


kadabra!!.......menipu bebenor...


Apa yang kamu perkara yang bermain di minda blogger ?


Sakit otak memikirkan tajuk ke 252353 untuk buat entry hari ini?

Bermalas malasan atas katil sambil blogwalking?
huaarrggghhh!! mengantoknyeeeee....

Sedang ke-eksaited-an kerana jumlah follower mencanak canak meningkat?


Gedebor traffic blog anda jem sampai tersangkut-sangkut loading?


Jumlah pengomen tegar dan prihatin blogger bisu arif lagi bijaksana semakin  celik minda tentang entri anda?


Runsing masa depan blog yang 'tak tahu mana hala nak tuju'....cinta muka buku... kerana anda ke-sibuk-an dengan hal di dunia realiti?


Tidak kisah tentang jumlah trafik, follower, asalkan anda puas berblogging?


Mesti ada perkara di atas yang selalu menerewang  di kepala otak para blogger....tipulah kalau tiada. So, kepada para blogger sekalian sama ada anda blogger otai, newbies, blogger yang sedang merangkak naik...jangan selalu berharap bahawa follower yang ramai mampu sentiasa berganding bahu bersama anda untuk berblogging, malah jangan berharap bahawasanya entri anda yang semakk dan hebakk belaka mampu menarik jumlah pengunjung ke blog anda.


Kerana blogger sekarang semakin berfikiran matang dan maju kehadapan. Mereka akan mengutamakan citarasa mereka DAN apa yang terbaik untuk mereka. Bukan berdasarkan pengalaman anda berbloging, jumlah follower anda (jika ada dalam jumlah yang sedikit), ataupun jumlah ke-beriban entri anda,

tetapi based on cara pemikiran mereka. That's why, para blogger sentiasa berada di ambang untuk sentiasa berfikir apa yang terbaik untuk masa depan blog. 


PENDAPAT ANDA?!


23 sayang Ain Dzaya ♥:

iMBobo berkata...

setuju dgn pendapat anda! hehe.. follower beriban tak menjamin masa depan blog hehe *eh mcm ayat iklan plak*

ain dzaya berkata...

ehehe..betu3!!

..iNurqa .. berkata...

sy ta ramai follower tp sy tetap puas hati ngan blog sy . hehe

fuuyooh berkata...

setuju 100%.. :)
tapi ade sesetengah blogger cakap follower penting gak.. dan kena pastikan mereka akn kembali ke blog kita.. tu yang payah bebenor tue..hihi

ain dzaya berkata...

@fuuyooh PAYAH NAK CARI PEMBACA SETIA... =)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

hahaha... stuju sangat.. tapi aku lebih suka kalau ada reader tegar kat blog aku. walaupon 3 orang sahaja :).. rase btol2 dihargai..

ain dzaya berkata...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine selalu la usha tarik reader2 lain.

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

blog perlua ada kekuatan tersendiri baru blh bertahan..setuju?

..cik gugu.. berkata...

kne cri identiti blog ;p

tiefazatie berkata...

erm..btol2..xkisah la bpe ramai follower pun..janji kte puas dgn apa yg kte tulis kan2..hee

HasrulHassan [HH] berkata...

Saya pernah kupas mengenai perkara ini beberapa kali dalam entri2 di blog saya. Namun, seperti awalnya blog ini wujud dalam internet, sebelum Google ambik alih Blogspot, blog merupakan tempat perkongsian pengetahuan, di struktur dan dibina berdasarkan niche tertentu. Jika blog itu soal makan, ia akan cerita kisah makanan, jika ia blog soal pelancongan, ia akan cerita kisah pelancongan sahaja.

Blog2 sebegni dari dulu sampai sekarang memang menjadi singgahan, rujukan dan pembacaan ramai, tak kira blogger ataupun tidak.

www.hasrulhassan.com

p.s: dulu ramai buat blog untuk dapatkan pendapatan dari Adsense, kerana Adsense dulu meletup2 dalam mendapatkan pendapatan sampingan menerusi internet.

Ezad Skytech berkata...

kena cuba cari kekuatan blog kita...nak cari follower..? atau nak cari pembaca setia...? dua2 tu memang penting..tapi rasanya kalau blog tu da ada pembaca setia lagi best kan..:)

SYAFIQAHSALEH berkata...

tulis blog pun tuk suka suka je..nak follow, follow.kalau tak nak pun takpe.tapi sekarang dah makin malas nak update.hihi

ain dzaya berkata...

@Lydia Miza(Aidyl Azim) yup!! u're right!

ain dzaya berkata...

@..cik gugu.. gud idea gugu!

ain dzaya berkata...

@HasrulHassan [HH] setuju...tapi sekarang sjak nuffnang ambil alih..adsense seperti diketepikan..btw ta kesah la gimana strukture atau jenis entri itu..yg penting mampu memberi output pada org lain..cz tanpa kita sedar...diluar sana ramai yg memerlukan blog yg berinformasi =)

keeping blogging!

ain dzaya berkata...

@Ezad Skytech opkosla! sebab rasa dihargai...huhuhu

ain dzaya berkata...

@SYAFIQAHSALEH btw..keeping blogging taww!!

BeloG MTT berkata...

Setuju.. Tak kira di takok mana sekali pon kita berada kepala hotak ni sentiasa berlegar legar nak cari idea yang baru untuk teruskan minat dalam dunia blogging :')

Saiazuan berkata...

haha have to agree with it.. ;D
keep up the goodwork

ain dzaya berkata...

@Saiazuan thanks .

Addin berkata...

follower bukan lah penentu segalanya :p hehe

Dayana Bahar berkata...

hehe berblog untuk asah otak untuk menulis.. nak elakkan otak daripada berkarat... hehe