Yes, I am left handed!

Assalamualaikum dan salam sejahtera....
Awak si hensem, si jelita...^^


Bukan susah pun nak revealed tajuk entry ini kan...*sambil menjengkelkan kening. Bukan hape pun, sebab ramai yang interbiu ain bila dapat tahu kebenaran yang ain nie left handed. 


"Engko nie cacat ek?"
"Engko kidal ek?" 
"Habes tu engko makan tangan kiri?"
"Basuh berak tangan ape?"


zzzzzzzzzzzz~
Meka nih..
Ta payah la interbiu jerit kuat kuat tanya soklan tak senonoh...Kasi cepuk sebaldi taw la tanya soalan kejam bertubi tubi camtu. Memanglah korang jakun macam jumpa ain soranglah kat alam nie yang LEFT HANDED.Wokke, terima kasih sebab perasan kehadiran Ain!


Zaman purbakala dulu, setiap perkara yang Ain nak buat, ini lah yang menjadi masalah dunia sampai sanggup tak tido bermalam malam fikirkan ini ....tu la penangan si kidal. Walhal dalam famili Ain hanya nenek Ain je yang LEFT HANDED....ada jugaklah genetik tuh...


Bila nak masuk sekolah menengah, orang lain pakat dok pikiaq dengan azam baru nak studi rajin rajin, ke-eksited-an nak masuk sekolah baharu, dapat member baru, tapi yang ain fikirkan....'Camna nak guna tangan kanan bila dah masuk sekolah menengah nanti'. Setiap hari dok prektis nak tulis tangan kanan, makan guna sudu tangan kanan, segala jadah perkara guna tangan kanan...Wokkey! Di situ sumpah nampak cacat kalah budak OKU. Kerana, mesti nanti ramai orang jakun pandang dan interbiu ain macam retis yang femes amous macam masa sekolah rendah dulu.....zzzzzzz~


TAPI, bila dah matang 15/115 peratoss cara pemikiran sekarang, baru Ain tahu bahawasanya saya ini sungguh istimewa....kehkehkeh! KERANA

  1. Si kidal cenderung menulis dalam tulisan jawi/arab lebih senang berbanding tulisan biasa. Bahasa Arab itukan bahasa Syurga..hehe 
  2. Si kidal seorang yang kreatif. Si kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan. Ain pandai melukis, take note di situ!
  3. Penggunaan kamera dengan lebih mudah. Bentuk kamera SLR yang memerlukan kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. Tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu, mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.

Selain itu,
Ramai individu kidal yang tersohor tetapi kepintaran mereka bukan kerana kidal tetapi kerana mereka menggunakan 80%-90% otak. Pendapat  Ain, individu kidal bukan sahaja menggunakan otak kanan secara maksima, tetapi juga menggunakan otak kiri lebih banyak dari orang biasa yang menggunakan otak kanannya.


Note penting untuk mereka yang pandang sengket serong juling pada si kidal ::
Makan tangan kiri
Rasulullah saw bersabda, “Wahai anak, bacalah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu.” (HR. Bukhori Muslim)

Pasal isu makan guna tangan kiri. Ain rasa ramai kidal pun makan dengan tangan kanan kecuali kalau guna sudu kan? Orang kidal ni selalu kena tegur kalau makan guna sudu. So, bagi orang kidal, makan la guna tangan je. Ikut sunah Nabi, dapat pahala lagi.

Ada sesiapa lagi yang nak mengaku dia kidal?!

14 sayang Ain Dzaya ♥:

Abang Zam berkata...

nope. abang tak kidal. abang right handed
n im awesome

Golden Rose berkata...

tak kisahla kanan ke kiri yang penting ada tangan...betul dak

..cik gugu.. berkata...

sy normal ;)

Niena Pengembara Ilahi berkata...

uish..tnya soklan yg xsenonok.....tpi kidal ni spesel pe

Ezad Skytech berkata...

mana2 sama je..masing2 ada kelebihan kan...tapi kidal ni unik pe..:D

Nurul Faiz Bikers berkata...

me too left handed :)

Cik Jannah berkata...

saya bukan kidal ! hahaha

ain dzaya berkata...

@Ezad Skytech yup! kidal mmg spesial....kan..ciptaan Allah yang teragung...

Addin berkata...

kagum bila tengok orang boleh menulis dengan dua dua belah tangan,

ain dzaya berkata...

@Addin itulah usaha dan anugerah Allah =)

NuR 'aQiLaH berkata...

things happen 4 a reason :)

*tgn kiri basoh uk uk..kekeke

JaLi AshBurn berkata...

orang kidal gifted, special, . .. . . . . :)

Sherry berkata...

me right handed, oh ya you tell me join your contest tapi x jumpa pun dlm blog. kat mana ya..?

ain dzaya berkata...

@Sherry tu contest yg lama darl..da tamat :)